Lucia de B. krijgt nieuw proces


Voormalig verpleegster Lucia de B. krijgt een nieuw proces. De Hoge Raad heeft vandaag haar verzoek toegewezen. De B. werd in juni 2004 tot levenslang en tbs met dwangverpleging veroordeeld. De Hoge Raad vindt die strafcombinatie niet kunnen en heeft de zaak terugverwezen naar het hof in Amsterdam.
Levenslang is er namelijk op gericht iemand voor altijd uit de samenleving te verwijderen, terwijl tbs bedoeld is om veroordeelden weer zo goed mogelijk in de maatschappij te laten functioneren
Voor het gerechtshof in Den Haag werd De B. veroordeeld voor zeven moorden en drie pogingen tot moord. Zij zou kleine kinderen en hoogbejaarden tijdens haar werk hebben omgebracht. Hoe ze dat deed, is nooit helemaal duidelijk geworden. De verpleegster werd veroordeeld op basis van indirecte bewijzen. Zelf houdt ze nog steeds vol, onschuldig te zijn.

Lees ook:Lucia de B. onschuldig?
Lees ook:Lucia de B. opgenomen in ziekenhuis
Lees ook:Lucia de B. (film 2014)
Lees ook:Verder onderzoek naar zaak Lucia de B.
Lees ook:Richard H. in hoger beroep

5 reacties op “Lucia de B. krijgt nieuw proces

 1. Adri Verhoeven

  Een opmerking: de Hoge Raad heeft de zaak wel terug verwezen maar niet om de zaak inhoudelijk te behandelen. Er wordt dus niet opnieuw bekeken of Lucia de B. de feiten heeft gepleegd. De nieuwe behandeling betreft alleen het feit dat de HR van oordeel is dat er niet tegelijkertijd levenslang en TBS opgelegd kan worden.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Ben Schattenberg

  TBS heeft als functie om een gedragsgestoorde weer klaar te stomen voor de maatschappij. Als je iemand levenslang geeft, impliceer je dat hij nooit meer in de maatschappij terugkomt. Levenslang met TBS is dus pure kul. Ik vind overigens het bewijsmateriaal tegen Lucia flinterdun en ik begin hoe langer hoe meer aan haar schuld te twijfelen.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ank

  Vond de uitspraak van het hof ook raar: levenslang en TBS, wel gek dat het hof daar blijkbaar zelf niet echt (goed) over nagedacht heeft, je legt een straf toch met ene bepaalde reden op zou je zeggen! Verder heeft Vrij Nederland goede artikelen geplaatst over deze zaak. Naar aanleiding van de krantenberichten ging ik van de schuld van Lucia uit, na het lezen van deze artikelen begin ik steeds meer te twijfelen. het is wel toeval dat ze zo vaak betrokken was bij patienten die overleden, maar meer bewijs lijkt er ook niet te zijn!
  Detail: Lucia heeft zondag jl. waarschijnlijk een beroerte gehad.

    /   Beantwoorden  / 
 4. metta de noo

  Geachte Sjan

  “Bij toeval” kom ik op deze interessante site terecht. Over de zaak Lucia de B zou ik natuurlijk graag willen reageren. Door de situatie rond minister Verdonk is in de pers slecht zeer summier weergegeven wat er in de zitting van het Amsterdamse Hof besproken is.
  Daardoor is het accent in veel media sterk komen te liggen op het requisitoir van de advocaat -generaal, dat een bekende herhaling van niets bewijzende en ook reeds ontzenuwde feiten liet zien. De advocaat van Lucia, en ook de rechter zelf, hebben op de inconsistentie in haar betoog gewezen. Het ging in de zitting meer dan over Lucia. Het ging over ons hele rechtssysteem en de humaniteit. Voor meer informatie verwijs ik naar de website http://www.luciadeb.nl. Zou u die ook op uw site kunnen noemen?
  Met hartelijke groet
  Metta de Noo

    /   Beantwoorden  / 
 5. Sjan

  Hoi Metta,
  Zoals je waarschijnlijk gemerkt hebt, kan iedereen jouw reactie lezen en dus surfen naar de site die je noemt!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.