Lucia de B. (film 2014)

Ze werd ‘de engel des doods’ genoemd, zou minimaal zeven moorden hebben gepleegd, minstens drie pogingen tot moord hebben begaan, werd veroordeeld tot levenslang en zat bijna zeven jaar in de gevangenis. Onschuldig. Het verhaal van een van de grootste rechterlijke dwalingen die ons land kent, klinkt eerder als het script voor een spannende film dan als een waargebeurd verhaal. Dat dit verhaal verfilmd werd, was dan ook een kwestie van tijd.

Wie is Lucia de B?

Lucia de Berk, een Haagse verpleegkundige, werd op 18 juni 2004 door het Haagse Gerechtshof veroordeeld tot levenslang en TBS voor 7 moorden en 3 pogingen tot moord. Het Juliana Kinder Ziekenhuis in Den Haag diende op 5 september 2001 een aanklacht tegen haar in wegens 5 vermeende moorden en 5 pogingen tot moord. Later breidde dit aantal zich verder uit. De zaak van de “engels des doods” is wel de grootste zaak van de eeuw genoemd. Lucia werd op 14 december 2001 gevangen genomen en kwam na zesenhalf jaar voorlopig vrij toen tijdens het herzieningsproces duidelijk begon te worden dat de bewijsvoering ondeugdelijk was geweest. Op 14 april 2010 werd zij door het Hof van Arnhem volledig vrijgesproken: er waren géén moorden gepleegd. (Bron)

De film

Vanaf het moment dat ik hoorde over deze film wilde ik hem zien. Mijn verwachtingen waren hooggespannen, juist ook omdat ik het boek van Lucia de Berk, waarop de film is gebaseerd, heb gelezen.

‘De film geeft het afschuwelijke drama weer dat haar is overkomen: slachtoffer worden van een groepsproces. De filmmakers hebben er voor gekozen om een officier van justitie als “klokkenluider” op te voeren. Daarmee staat de film inhoudelijk ver af van de werkelijke historische context.’

De film gaat meer over Judith, die bij net bij het Openbaar Ministerie is komen werken. Door toeval komt ze op de zaak van de Haagse verpleegkundige terecht. Judith is sterk overtuigd van de schuld van Lucia, doet alles wat ze kan om haar achter de tralies te krijgen, gaat dan plotseling twijfelen aan haar schuld en vervolgens doet ze er alles aan om Lucia vrij te krijgen.

Dat maakt de film spannend (zou Judith die envelop te pakken krijgen zonder te worden gesnapt?), maar de film staat daarmee ook ver van de werkelijkheid af. Het was namelijk niet het OM dat fouten inzag en de hand in eigen boezem stak. Integendeel.

Fictie

De heldenrol die het OM in deze film wordt toegedicht, steekt Metta de Noo. Zij is een van de mensen die hebben gestreden voor vrijspraak voor Lucia.

‘Het is gezien de zeer taaie strijd tégen justitie, die er door zo veel “buitenstaanders” is gevoerd voor Lucia’s vrijspraak, wel een erg grove “dichterlijke vrijheid” om nu het Openbaar Ministerie de credits te geven. Zij hebben bepaald niet op eigen kracht de medische en juridische “errors” herkend en erkend.Niet alleen tijdens de zaak Lucia de B werden feiten anders weergegeven. Ook daarna is in publicaties vaak creatief omgesprongen met de feiten. “Gewoon menselijk”. Zie ook het interview met Metta de Noo op de website van rtl.’

Onterecht vastzitten is verschrikkelijk, daarom raakt deze film je als je kijkt. Maar alhoewel (losjes?) gebaseerd op een waar verhaal, blijft deze film fictie. Een gemiste kans, als je het mij vraagt.

Heb jij de film gezien/het boek gelezen?

Citaten: http://luciadeb.nl
Lucia de B. op IMDB

Lees ook:Verder onderzoek naar zaak Lucia de B.
Lees ook:Lucia de B. opgenomen in ziekenhuis
Lees ook:Lucia de B. krijgt nieuw proces
Lees ook:Conviction
Lees ook:Lucia de B. onschuldig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.