Categorie: "Politie"

Lok-iets

Bron: Kristian Mollenborg

Het klinkt zo eenvoudig: Als daders van een strafbaar feit worden gestraft zij die door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging, of door misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen het feit opzettelijk uitlokken (art. 47, lid 1, sub 2 Sr). Sleutelwoord in deze bepaling is ‘opzet’.

De Fatale Fuik – Henk Werson

Bron: defatalefuik.nl

‘Ben je nog lastiggevallen?’ vraagt Andrej aan Samantha wanneer ze een plaatsje hebben uitgezocht in een nis van de hotelbar.
Samantha nipt van haar bier. ‘Nee, die botte gasten hielden zich rustig. Nogmaals bedankt dat je me hebt geholpen.’
Weer maakt Andrej een nonchalant wegwerpgebaar. ‘Ik zie dat op zoveel plaatsen gebeuren in Rusland. Die respectloosheid van mannen tegenover vrouwen irriteert me mateloos. De laatste jaren zie ik het bergafwaarts gaan, soms schaam ik me dat ik een Russische man ben. Sinds drie jaar kom ik veel voor zaken in West-Europa. Zelfs daar leeft het hardnekkige vooroordeel dat wij altijd dronken en handtastelijk zijn. Steeds weer moet ik aan mijn klanten bewijzen dat er ook normale Russen zijn. Doodmoe word ik daarvan.’ West-Europa? Samantha’s nieuwsgierigheid is nog meer geprikkeld.
‘Vertel een wat over jezelf?’ Andrej kijkt haar nieuwsgierig aan.

Definitieve veroordeling voor ‘Snelkookpanmoord’

Bron: Julie Magro

Op 18 december verwierp de Hoge Raad het cassatieberoep dat namens de verdachte van de ‘Snelkookpanmoord’ was ingesteld en zijn veroordeling werd daarmee definitief. De schedel van het slachtoffer in deze zaak werd uitgekookt in een snelkookpan, waardoor de zaak onder deze naam bekend werd, andere lichaamsdelen van het slachtoffer werden aangetroffen langs de snelweg. Het slachtoffer is de broer van de verdachte, Mehmet Y. Mehmet Y. werd eerder door de rechtbank veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, wier lichaam nooit is gevonden, maar hij werd voor deze moord vrijgesproken door het hof wegens gebrek aan bewijs. Het wast juist de verdwijning van zijn vrouw in 2002 waardoor de politie Mehmet Y. uiteindelijk kon linken aan de snelkookpanmoord van 1997.

De politieman en de erfenis

De actie van Peter R. de Vries twee weken geleden was niet voor niks. Hij kwam opnamen maken in Oisterwijk en wilde een agent aan de tand voelen over een bepaalde zaak. De Vries werd gearresteerd en kort vastgezet.

Voormalige politietop Arnhem onder vuur

Gerommel in Arnhem. Uit een rapport blijkt dat het binnen het korps Gelderland-Midden niet altijd even gezellig is. Er zou een sfeer heersen van intimidatie en vreemdelingenhaat en de vroegere top van het korps zou zichzelf verrijkt hebben.

OM houdt sms-actie

De techniek zorgt voor steeds meer mogelijkheden, ook op het gebied van opsporing. De politie hield gisteren voor de tweede keer een sms-actie om getuigen op te roepen in de zaak van de vermoorde Anneke van der Stap.

Politieverhoren verplicht opgenomen

Eindelijk wordt de politie verplicht om verhoren van verdachten van zware misdrijven op te nemen. Dat hebben ministers Donner en Remkes besloten. De controles op verhoren wordt op deze manier beter, omdat door een schriftelijk verslag nooit helemaal duidelijk kan worden hoe het verhoor verlopen is.

Minder overvallen

Het aantal overvallen blijft maar dalen. Sinds 2001 nam het aantal alleen maar af; de afgelopen jaren met bijna een kwart. In het eerste halfjaar van 2006 werden 12 procent minder overvallen gepleegd dan in dezelfde periode vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Overvallen en Ramkraken Systeem (LORS).