Stilte na de Facebookstorm

Na de paniek van de afgelopen weken over de ‘nieuwe’ voorwaarden van Facebook, verwachtte ik na gisteren een heel rustige tijdlijn, Al die mensen die hun account gingen sluiten… Ik weet niet hoe het bij jou is, maar mijn tijdlijn is nog net zo chaotisch als voorheen.

1999/2000

De hysterie van de afgelopen weken deed me denken aan de millenniumbug van 15/16 jaar geleden. Weet je nog? Als het 01-01-2000 00:00 uur zou worden, zouden alle computers terugschieten naar 01-01-1900. Paniek! Paniek! En uiteindelijk gebeurde er in die jaar- en eeuwwisselingsnacht helemaal niets bijzonders met de computers. Er kwam geen totale chaos en het leven ging door alsof we ons niet net maanden druk hadden gemaakt over een totale ondergang van de computersystemen. Net zoals toen lijkt er nu ook weinig aan de hand te zijn.

‘Nieuwe’ voorwaarden

De ‘nieuwe’ voorwaarden van Facebook zijn helemaal niet zo nieuw. Facebook heeft alleen willen proberen ze duidelijker en makkelijker leesbaar te maken. Wanneer je een Facebookaccount hebt, geef je Facebook een licentie (die ver gaat, zeker) je content (teksten, foto’s, filmpjes) te gebruiken. Ja, ze mogen jouw foto’s aan adverteerders verkopen, of jouw content gebruiken voor eigen promotie. Maar had je voor 1 janauri 2015 al een Facebookaccount, dan mocht Facebook dat in 2014 (en daarvoor) ook al.

Privacyinstellingen

Facebook houdt rekening met je privacyinstellingen. Heb jij derden uitgesloten je content te gebruiken, dan gebruikt Facebook deze content niet. Tenzij een van je vrienden je foto opslaat op zijn eigen computer en zelf nieuw uploadt, dan gelden voor die specifieke foto zijn instellingen. Het komt er simpel gezegd op neer dat Facebook kan gebruiken wat jij openbaar deelt. Openbare content herken je aan het wereldbolletje naast de datum- en tijdsaanduiding in een statusupdate.

Gezond verstand

Gebruik je net als voorgaande jaren gewoon je gezonde verstand, dan valt het dus allemaal best mee. Wees je ervan bewust wat je op internet (niet alleen Facebook) zet en let op je privacyinstellingen. Zet niets op internet wat je ook niet in een krant zou zetten. Of op een billboard langs de snelweg. Of… Nou ja, je snapt het punt.

Is het op jouw tijdlijn op Facebook rustiger sinds de jaarwisseling?

Lees ook:Konijn Punkie
Lees ook:Mijn recht, jouw recht (de Rechtspraak)
Lees ook:Novum
Lees ook:De Rijdende Rechter – welles, nietes
Lees ook:De naam ‘Facebookmoord’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.