Mijn recht, jouw recht (de Rechtspraak)

Bron: derechtspraak.nl

Vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst, verbod op discriminatie, recht op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer… Ook zonder de Grondwet te kennen, komen deze grondrechten je ongetwijfeld bekend voor. De Grondwet bevat immers de belangrijkste spelregels die samen leven mogelijk maken. Maar soms botst jouw grondrecht op dat van je buurman. Wiens recht gaat dan voor? Hoe alledaags is de Grondwet eigenlijk?

Omdat in 2014 de Nederlandse Grondwet 200 jaa oud werd, maakte Frans Bromet een documentaireserie over de betekenis van de Grondwet voor ‘gewone Nederlanders’. Hij bracht, in opdracht van de Raad voor de rechtspraak, tien zaken in beeld waarin grondrechten in het geding waren. Zo is er bijvoorbeeld de aflevering over de Haagse weigerambtenaar, waarin het gaat om de botsing tussen de vrijheid van godsdienst en het discriminatieverbod, of die over de nasleep van de Deventer moordzaak.

Mag je als ouder een nieuw soort school oprichten waar kinderen grotendeels zelf bepalen wat en wanneer ze leren? Deze vraag komt aan bod in de laatste aflevering van de serie.


Alle afleveringen van Mijn recht, jouw recht vind je op deze pagina. Een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de (alledaagsheid) van de Grondwet!

Lees ook:Vrijheid van filmpjes maken
Lees ook:Maurice de Hond vervolgd
Lees ook:Onderzoek naar Louwes niet heropend
Lees ook:Non-refoulement
Lees ook:Nieuw seizoen Pro deo

Eén reactie op “Mijn recht, jouw recht (de Rechtspraak)

  1. S.M.Nanhekhan

    Het recht is ver te zoeken als een eerlijk mens,40 jaren van slavernij in Nederland. Met een rechtelijke vonnis dat ik niet gegijzeld mocht worden ben ik 6 weken opgesloten. Beroofd van al mijn eigendommen door Bernardus wonen in Oudenbosh. Deze woning stg. voert tijdens mijn onterechte detentie een rechtszaak waar ik mij niet kan verdedigen. Word uithuis geplaats tijdens een beschuldiging ook detentie en ben al mijn administratie en eigendommen kwijt. Heeft dit met rechtspraak te maken?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.