Brandende kerstboom

Afbeelding: Summer

De feestdagen zijn achter de rug, de eerste goede voornemens alweer gesneuveld, en het enige dat ons nog echt herinnert aan de kerstvakantie is de boom met de uitgevallen naalden op de grond eronder. Sommige mensen proberen de boom alsnog in de tuin te planten, andere knippen ‘m in stukken en nog weer andere willen van de boom af door hem te verbranden. 

Op zich is in het algemeen het hanteren van een aansteker in een kerstboom een geschikte methode om brand te stichten. Als je gesnapt wordt, mag je de rechter uitleggen waarom je niet voor een andere manier hebt gekozen om je kerstboom op te ruimen. De kans is groot dat je veroordeeld wordt wegens brandstichting (art. 157 Sr).

De verdachte die in december 2006 probeerde een kerstboom in brand te steken, werd schuldig verklaard zonder oplegging van straf of maatregel. Hij was niet straffeloos, er was geen sprake van vrijwillige terugtred en de poging was voltooid. Het waren de omstandigheden die ervoor hebben gezorgd dat de poging relatief ondeugdelijk werd.

Hij probeerde namelijk met een aansteker een kerstboom in brand te steken, terwijl het regende en de kerstboom daardoor nat was. In dit concrete geval (nat weer, natte boom en geringe vuurbron) was het te onwaarschijnlijk dat de boom vlam zou hebben gevat.

Geen straf of maatregel, maar nog wel een boom. Je kunt dus beter een andere manier bedenken om afscheid te nemen van je kerstboom.

Bron: ECLI:NL:RBZUT:2008:BD0131

Lees ook:Maatregel
Lees ook:Deal met een crimineel
Lees ook:Rechter verdacht van poging tot doodslag
Lees ook:Requirant
Lees ook:Lok-iets

Eén reactie op “Brandende kerstboom

  1. Wim Pelt

    Josanne, het betrof de kerstboom van een ander. Je eigen kerstboom kan je aansteken omdat je volledig bevoegd bent over je eigendom te beschikken (voorzover daarmee geen schade aan andere personen of goederen van anderen te duchten is).

    je kunt ook anderen toestemming of opdracht tot aansteken geven. Dat ontneemt de wederrechtelijkheid aan de handeling van die ander.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.