Categorie: "Rechtszaken"

Nieuw seizoen Pro deo

Afbeelding: RTL.nl

Vorig jaar was in de serie Pro deo te zien hoe Martijn Krabbé samen met vier advocaten, mr. Jan-Hein Kuijpers, mr. Mariëlle van Essen, mr. Cees Korvinus en mr. Oscar Hammerstein, de strijd aanging om een lang slepend conflict tot een goed eind te brengen. Vanavond begint op RTL4 het tweede seizoen van deze serie.

Geen steun voor de boezem

Bron: Adam Lang

Iedereen heeft het recht zijn juridische geschil voor te leggen aan een onafhankelijke en onpartijdige rechter.  Het kan zijn dat je eerst een andere weg moet proberen te bewandelen, maar in beginsel kun je uiteindelijk altijd bij een rechter terecht. Als je aanvraag voor bijzondere bijstand wordt afgewezen, kan het dus zomaar gebeuren dat je bij de rechter terechtkomt vanwege je beha’s.

Themaweek op Holland Doc 24: Spraakmakende rechtszaken

Afbeelding: Holland Doc

Van zaterdag 28 september tot en met vrijdag 4 oktober 2013 op Holland Doc 24

Dinsdag 1 oktober is op Nederland 2 de documentaire De verdediging van Robert M. te zien, gemaakt door Meral Uslu en Maria Mok voor NCRV Dokument. Het documentairekanaal Holland Doc 24 vertoont naar aanleiding hiervan een reeks buitengewone documentaires over spraakmakende rechtszaken. Met onder andere het tweeluik Milosevic on trial en Purgatory, het derde en laatste deel van het geruchtmakende drieluik Paradise lost over drie ten onrechte veroordeelde tieners.

Gerede twijfel

Afbeelding: Gerede Twijfel TV

De Puttense moordzaak, de Zaanse paskamermoord, de Schiedammer parkmoord, Ina Post, Lucia de B., de zes van Breda… Zomaar wat voorbeelden van rechterlijke dwalingen of op zijn minst dubieuze zaken. Voor het onderzoek van (vermeende) rechterlijke dwalingen is het Project Gerede Twijfel opgezet aan de Juridische Faculteit van de Universiteit Maastricht. Op deze projectgroep is de serie ‘Gerede Twijfel’ gebaseerd.

Geen levenslang voor verdachte Baflo

Bron: Google Maps

Er is een groot verschil tussen lichamelijke en geestelijke ziektes: de lichamelijke kun je over het algemeen zien en zijn dus makkelijker aan te tonen. Achteraf bewijzen dat iemand handelde tijdens een psychose is dan ook een stuk lastiger dan achteraf bewijzen dat iemand niet handelde tijdens een psychose. Alhoewel Alasam S., de verdachte in de zaak Baflo, direct spijt betuigde, het zelf ook allemaal heel erg vond en verklaarde dat hij psychotisch was toen hij zijn vriendin Renske en politieagent Dick van het leven beroofde, ging de rechtbank niet mee in het standpunt van de verdediging en oordeelde dat Alasam volledig toerekeningsvatbaar was op die fatale dag in Baflo.

Samir A. heeft stukken terug

Samir A. en vijf andere vermeende terroristen hebben hun documenten en aantekeningen terug. Zij stonden maandag terecht maar konden niet over hun eigen stukken beschikken. De rechtbank dreigde toen het proces stop te zetten.

Veertien jaar voor huurmoord

En nog meer rechtbanknieuws. Het hof in Den Haag heeft de 41-jarige M. Y. veroordeeld tot 14 jaar voor de huurmoord op Jan van der Krieke, drie jaar geleden. Y. was opdrachtgever en liet de moord plegen door een Bulgaar, die voor tien jaar vastzit.