Nieuw licht op Deventer moordzaak

Al eerder werd bekend dat de top van het openbaar ministerie, het College van Procureurs-Generaal, oriënterend vooronderzoek laat doen naar de Deventer moordzaak. De man die veroordeeld is voor de moord op Jacqueline Wittenberg, zou wel eens onschuldig vast kunnen zitten.

Sterker nog, er zijn nogal wat aanwijzingen dat Ernst Louwes inderdaad de moord niet gepleegd heeft. Opiniepeiler Maurice de Hond is overtuigd van zijn onschuld en heeft twee privé-speurders ingeschakeld om dat te bewijzen, zo was maandag te lezen in nrc.next.

De zaak in het kort: In 1999 wordt Jacqueline Wittenberg dood aangetroffen in haar huis in Deventer. Een paar maanden later wordt Ernst Louwes gearresteerd. Door de rechtbank wordt hij vrijgesproken, het hof veroordeelt hem in hoger beroep tot twaalf jaar cel.

Op 1 juli 2003 bepaalt de Hoge Raad dat de zaak moet worden heropend; uit nieuw DNA-onderzoek blijkt dat DNA-sporen van het slachtoffer ontbreken op het moordwapen, een mes. In 2004 veroordeelt het hof Louwes opnieuw tot twaalf jaar.

Twee rechercheurs die eerder bij de politie in Twente werkten – waar ze ontslagen werden na kritiek op het team dat de vuurwerkramp in Enschede onderzocht – zijn drie maanden geleden begonnen met hun onderzoek naar de Deventer Moordzaak.

Zij verdenken de voormalige klusjesman van weduwe Wittenberg, Michael de J. en hebben met zijn vriendin Meike W. gepraat. Volgens één van de speurders heeft zij het alibi van haar vriend met dat gesprek onderuit gehaald. Dit zou Louwes vrij moeten krijgen, oordeelde Maurice de Hond. Hij publiceerde het verhaal op internet, waar de twee rechercheurs niet blij mee waren.

Het vooronderzoek van het OM neemt meer tijd in beslag dan aanvankelijk gedacht werd. Op een aantal punten dient verder onderzoek gedaan te worden, zo maakte het college van procureurs-generaal vandaag bekend. Ik ben benieuwd. Na een aantal artikelen die ik gelezen heb over deze zaak, onder andere in HP/De Tijd, ben ik serieus aan de schuld van Louwes gaan twijfelen.

Lees ook:Contra-expertise
Lees ook:Deventer moordzaak
Lees ook:Maurice de Hond vervolgd
Lees ook:Klusjesman wil geld van Maurice de Hond
Lees ook:Onderzoek naar Louwes niet heropend

Eén reactie op “Nieuw licht op Deventer moordzaak

  1. Loeske

    Hey girl!

    Je maakt betere berichtjes dan die er normaal in een krant staan hihi! Succes ermee!! DIkke kus

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.