Double Jeopardy

Bron: IMDb

Libby en Nick zijn al jaren gelukkig getrouwd en maken regelmatig zeiltochtjes samen. Als Libby op een van deze tochtjes wakker wordt, is Nick onvindbaar. Zelf zit ze onder het bloed en ook de zeilboot ziet eruit alsof er iets vreselijks is gebeurd. De politie denkt aan een misdrijf en omdat Libby en Nick met z’n tweeën op de boot waren, is Libby de hoofdverdachte. Ze wordt veroordeeld voor de moord op haar man.

Libby heeft een hoop vragen, maar ze weet één ding zeker: ze heeft Nick niet vermoord! Terwijl ze haar straf uitzit rijst bij haar het vermoeden dat Nick helemaal niet dood ís. Dat hij zijn eigen dood in scène heeft gezet om op die manier onder een andere naam een nieuw leven te beginnen. Als ze voorwaardelijk vrij komt, zet ze dan ook alles op alles om haar man te vinden. Waarom wilde hij niet met haar verder? En waarom moest dat op deze manier? Ze weet dat ze hem, als ze hem vindt en antwoord heeft gekregen op haar vragen, zonder gevolgen kan ombrengen. ‘Double jeopardy’ houdt in dat je niet twee keer veroordeeld kunt worden voor hetzelfde feit. ‘Murder isn’t always a crime’ is dan ook de tagline van deze film uit 1999.

In Nederland
De Nederlandse vorm van ‘double jeopardy’ is ‘ne bis in idem’, verwoord door art. 68 Sr. Wanneer je veroordeeld bent voor een feit, kun je niet nog een keer vervolgd worden voor datzelfde feit. Het klinkt simpel genoeg, maar de precieze invulling van deze regel kan nogal uiteenlopen. Oorzaak is meestal het begrip ‘feit’. Wat is een feit? Wanneer is iets ‘hetzelfde feit’? Kan een bromfietser worden vervolgd voor dronken rijden, nadat hij al onherroepelijk is veroordeeld voor openbare dronkenschap op dezelfde plaats en op hetzelfde tijdstip? (Emmense bromfietser – HR 21 november 1961, NJ 1962, 89)

De heersende rechtspraak maakt gebruik van een casuïstisch element (het belang van de omstandigheden waaronder het feit is begaan) en een normatieve component (verwantschap in de delictsomschrijving), maar ook deze twee criteria samen leveren geen gemakkelijke en eenduidige toetsing op. Tenzij de feiten waar het om gaat echt precies hetzelfde zijn, valt het oordeel van de rechter niet te voorspellen. Toch iets om over na te denken, voordat je je doodgewaande man wurgt.

Lees ook:Ne bis in idem
Lees ook:Vrijspraak
Lees ook:Moeten alle moordenaars gestraft worden?
Lees ook:Wéér broeders belaagd
Lees ook:Column

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.