Moeten alle moordenaars gestraft worden?

Als je iemand vermoordt, moet je daarvoor gestraft worden. Punt. Toch? Nee, niet altijd. Soms kan een rechtbank iemand schuldig bevinden aan een misdrijf, en toch geen straf opleggen. Ontslag van rechtsvervolging, heet zoiets. De rechter acht het tenlastegelegde feit bewezen, maar het feit of de verdachte is niet strafbaar.
Zo’n geval deed zich vorige week voor in Groningen, waar een vrouw terechtstond voor het doodsteken van haar partner.De 30-jarige vrouw werd jarenlang geestelijk en lichamelijk mishandeld – ook seksueel – door haar partner. In haar jeugd werd ze ook al slachtoffer van (seksueel) geweld.
Het slachtoffer beheerste het leven van de vrouw, zelfs toen hij in de gevangenis zat. De vrouw zag geen mogelijkheid de relatie te beëindigen.
Verder was ze bang voor het leven van haar ongeboren kind. De druk is in toenemende mate opgelopen tot een psychische drang waaraan de vrouw geen weerstand kon bieden. Er is daarom sprake van een psychische overmacht, zodat de vrouw niet veroordeeld wordt. Twee slachtoffers dus eigenlijk, in deze zaak.

Lees ook:Ne bis in idem
Lees ook:Ontoerekeningsvatbaar
Lees ook:Noodweer
Lees ook:Amin M. bekent moord op Ilona Németh
Lees ook:Weer liquidatie in Amsterdam

Eén reactie op “Moeten alle moordenaars gestraft worden?

  1. Meike

    Gebeurd dit alleen in Nederland?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.