Lok-iets

Bron: Kristian Mollenborg

Het klinkt zo eenvoudig: Als daders van een strafbaar feit worden gestraft zij die door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging, of door misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen het feit opzettelijk uitlokken (art. 47, lid 1, sub 2 Sr). Sleutelwoord in deze bepaling is ‘opzet’.

Degene die uitlokt moet willens en wetens de genoemde middelen of manieren gebruiken om een ander ertoe aan te zetten het beoogde misdrijf te plegen. Opzet op het misdrijf moet bij die ander nog niet aanwezig zijn; die opzet moet puur en alleen ontstaan door de handelingen van degene die uitlokt. Ingewikkelder dus dan het op het eerste gezicht lijkt.

De grens tussen uitlokken en het gebruik van een bijvoorbeeld een lokfiets is dan ook flinterdun. Het idee van de lokfiets is iemand in de kraag te grijpen die zelf al van plan was een fiets te stelen en bij wijze van spreken alleen de makkelijkst te jatten fiets uitzoekt. De lokfiets mag iemand dus niet op het idee brengen een fiets te gaan stelen, want dan lokt de politie de diefstal uit. En uitlokken mag niet. De lokfiets mag dus niet mooier, opvallender, kwalitatief beter, noem maar op zijn dan de andere fietsen waar de lokfiets tussen wordt geplaatst, maar dat een lokfiets niet op slot staat, is volgens de Hoge Raad (LJN: BE9817) geen probleem. ‘De verdachte is door het plaatsen van de lokfiets niet tot andere handelingen gebracht dan die waarop zijn opzet reeds tevoren was gericht.’ Dat vind ik dan wel weer gek. Ik denk dat iemand die niet van plan was een fiets te stelen eerder in de verleiding komt dat wel te doen omdat de fiets toch niet is afgesloten, dan dat hij dat idee krijgt bij een fiets die wel op slot staat.

Er zijn, hoe dan ook, nogal wat eisen waar het gebruik van een lok-voorwerp door de politie aan moet voldoen om te voorkomen dat het gebruik een poging tot uitlokking wordt. Ik ben dan ook best benieuwd welke eisen er gesteld (mogen) worden aan een lokagente.

Lees ook:Curator
Lees ook:Een eenvoudige zin
Lees ook:Dader en slachtoffer in gesprek
Lees ook:Maatregel
Lees ook:Deal met een crimineel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.