Maatregel

Een maatregel kan iemand worden opgelegd als hij een strafbaar feit heeft begaan. In Nederland geldt: ‘ons strafrecht is een schuldstrafrecht’. Dat wil zeggen dat een misdrijf en de gevolgen daarvan op zich niet voldoende zijn voor strafoplegging. De dader moet een verwijt kunnen worden gemaakt, hij moet schuld hebben.

Als hij – door welke reden dan ook – ontoerekeningsvatbaar is of dat was ten tijde van het misdrijf, is hij niet schuldig en kan hij dus geen straf krijgen.Wél kan een maatregel worden opgelegd. Criminelen die deels ontoerekeningsvatbaar zijn, kunnen een combinatie van een straf (celstraf) en een maatregel (tbs) krijgen.

Andere voorbeelden van maatregelen: plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis, ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel.

Lees ook:Ontoerekeningsvatbaar
Lees ook:Onvoorwaardelijke straf
Lees ook:Deal met een crimineel
Lees ook:Voorwaardelijke straf
Lees ook:Moeten alle moordenaars gestraft worden?

3 reacties op “Maatregel

 1. Anita Suijkerbuijk

  De ISD-maatregel die kan worden opgelegd bij veelplegers kan hierbij worden toegevoegd.

    /   Beantwoorden  / 
 2. G.

  wat betekent de ISD-maatregel dan in concreto?

    /   Beantwoorden  / 
 3. G.

  “De maatregel tot plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Met de ISD-maatregel kunnen stelselmatige plegers van misdrijven effectiever worden aangepakt omdat de strafrechter de mogelijkheid heeft om deze daders gedurende langere tijd, maximaal twee jaar, te laten opsluiten.”

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.