Categorie: "Strafrecht"

Brandende kerstboom

Afbeelding: Summer

Afbeelding: Summer

De feestdagen zijn achter de rug, de eerste goede voornemens alweer gesneuveld, en het enige dat ons nog echt herinnert aan de kerstvakantie is de boom met de uitgevallen naalden op de grond eronder. Sommige mensen proberen de boom alsnog in de tuin te planten, andere knippen ‘m in stukken en nog weer andere willen van de boom af door hem te verbranden. 

Nog steeds geen proefverlof voor Volkert van der G.

‘Volkert van der G. mag op proefverlof,’ zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). ‘Nee, mag ‘ie niet!’ roept Teeven. ‘Welles!’ zegt de RSJ. ‘Nietes! Nietes! Nietes!’ roept Teeven, waarbij hij – zo zie ik het tenminste voor me – met z’n wijsvingers in z’n oren en z’n ogen stevig dichtgeknepen koppig op de grond staat te stampen. ‘Ik ga het tegen m’n vader zeggen hoor!’ en hij rent naar Mark Rutte, van wie iedereen weet dat hij een proefverlof voor Volkert van der G. op z’n zachtst gezegd geen al te best idee vindt.

Gerede twijfel

Afbeelding: Gerede Twijfel TV

Afbeelding: Gerede Twijfel TV

De Puttense moordzaak, de Zaanse paskamermoord, de Schiedammer parkmoord, Ina Post, Lucia de B., de zes van Breda… Zomaar wat voorbeelden van rechterlijke dwalingen of op zijn minst dubieuze zaken. Voor het onderzoek van (vermeende) rechterlijke dwalingen is het Project Gerede Twijfel opgezet aan de Juridische Faculteit van de Universiteit Maastricht. Op deze projectgroep is de serie ‘Gerede Twijfel’ gebaseerd.

Conviction

Afbeelding: IMDB

Afbeelding: IMDB

Hoe ver zou je gaan voor een familielid dat onterecht tot levenslang wordt veroordeeld voor een moord die hij niet heeft gepleegd? Net zo ver als Betty Ann Waters?

De moeder van Kenny en Betty Ann is een protituee en verwaarloost haar twee kinderen, die daardoor een hechte band krijgen. De volwassen Kenny is een echte lastpost, die niet op de sympathie van de lokale politie hoeft te rekenen. Betty Ann trouwt jong en krijgt zelf twee kinderen. Dan wordt hun buurvrouw vermoord.

Afscheid van Bram

Bron: anp (via nos)

Bron: anp (via nos)

Het doek is gevallen voor Bram Moszkowicz. Vandaag heeft het Hof van Discipline in Den Bosch, de hoogste tuchtrechter, het besluit van de Raad van Discipline bekrachtigt: hij mag niet langer het beroep advocaat uitoefenen. Bram wordt met ingang van 24 april definitief geschrapt van het tableau. Theoretisch is het mogelijk dat hij ooit nog wel terugkeert in de advocatuur. In beginsel kan hij toestemming vragen opnieuw tot de balie te worden toegelaten, maar daarvoor moeten er veel dingen wel ingrijpend veranderen.

Geen levenslang voor verdachte Baflo

Bron: Google Maps

Er is een groot verschil tussen lichamelijke en geestelijke ziektes: de lichamelijke kun je over het algemeen zien en zijn dus makkelijker aan te tonen. Achteraf bewijzen dat iemand handelde tijdens een psychose is dan ook een stuk lastiger dan achteraf bewijzen dat iemand niet handelde tijdens een psychose. Alhoewel Alasam S., de verdachte in de zaak Baflo, direct spijt betuigde, het zelf ook allemaal heel erg vond en verklaarde dat hij psychotisch was toen hij zijn vriendin Renske en politieagent Dick van het leven beroofde, ging de rechtbank niet mee in het standpunt van de verdediging en oordeelde dat Alasam volledig toerekeningsvatbaar was op die fatale dag in Baflo.

Het brein, het recht en Baflo

Bron: Anders Sandberg

In het recht is een belangrijke rol weggelegd voor het brein, de hersenen. Zonder hersenen geen mens, zonder mens geen verdachte, uiteindelijk. Toch stellen die hersenen ons nog voor meer raadsels dan we zouden willen. Zelfs al weten we vandaag de dag behoorlijk wat van het menselijk lichaam, hoe het in elkaar zit en hoe het functioneert en reageert, het brein stelt ons in veel gevallen voor raadsels waar we (nog?) geen antwoord op hebben. Juist die antwoorden zouden het werk van strafrechters en -advocaten makkelijker kunnen maken.

Lok-iets

Bron: Kristian Mollenborg

Het klinkt zo eenvoudig: Als daders van een strafbaar feit worden gestraft zij die door giften, beloften, misbruik van gezag, geweld, bedreiging, of door misleiding of door het verschaffen van gelegenheid, middelen of inlichtingen het feit opzettelijk uitlokken (art. 47, lid 1, sub 2 Sr). Sleutelwoord in deze bepaling is ‘opzet’.

Vrouwen die pedofiel zijn bestaan wel/niet*

Bron: sbs6

Doorhalen wat niet van toepassing is.

Volgens Van Dale is een pedofiel een ‘volwassene die seksuele liefde voelt voor kinderen’. ‘Volwassene’ dus, niet ‘man’. In het strafrecht is het verlangen naar seksueel contact met kinderen niet strafbaar gesteld. Alleen het echt hebben van seksueel contact en het bezit van kinderporno zijn dat. Er is dus een verschil tussen pedofilie en pedoseksualiteit (lees hier bijvoorbeeld maar eens).

De Fatale Fuik – Henk Werson

Bron: defatalefuik.nl

‘Ben je nog lastiggevallen?’ vraagt Andrej aan Samantha wanneer ze een plaatsje hebben uitgezocht in een nis van de hotelbar.
Samantha nipt van haar bier. ‘Nee, die botte gasten hielden zich rustig. Nogmaals bedankt dat je me hebt geholpen.’
Weer maakt Andrej een nonchalant wegwerpgebaar. ‘Ik zie dat op zoveel plaatsen gebeuren in Rusland. Die respectloosheid van mannen tegenover vrouwen irriteert me mateloos. De laatste jaren zie ik het bergafwaarts gaan, soms schaam ik me dat ik een Russische man ben. Sinds drie jaar kom ik veel voor zaken in West-Europa. Zelfs daar leeft het hardnekkige vooroordeel dat wij altijd dronken en handtastelijk zijn. Steeds weer moet ik aan mijn klanten bewijzen dat er ook normale Russen zijn. Doodmoe word ik daarvan.’ West-Europa? Samantha’s nieuwsgierigheid is nog meer geprikkeld.
‘Vertel een wat over jezelf?’ Andrej kijkt haar nieuwsgierig aan.