Afscheid van Bram

Bron: anp (via nos)

Het doek is gevallen voor Bram Moszkowicz. Vandaag heeft het Hof van Discipline in Den Bosch, de hoogste tuchtrechter, het besluit van de Raad van Discipline bekrachtigt: hij mag niet langer het beroep advocaat uitoefenen. Bram wordt met ingang van 24 april definitief geschrapt van het tableau. Theoretisch is het mogelijk dat hij ooit nog wel terugkeert in de advocatuur. In beginsel kan hij toestemming vragen opnieuw tot de balie te worden toegelaten, maar daarvoor moeten er veel dingen wel ingrijpend veranderen.

Het hof kwam in een samenvatting van zes zaken tegen Moszkowicz tot een vernietigend oordeel.

Geheim
De rechter verwierp op de eerste plaats het verweer van de advocaat dat hij gezien zijn geheimhoudingsplicht niet met de deken hoefde te overleggen.

 

Het hof wees erop dat dat overleg verplicht is en dat ook de deken een beroepsgeheim heeft.

 

Contant
In eenderde van de zaken die Moszkowicz deed, vroeg hij contante betaling, zonder overleg met de deken.

 

Het hof vond geen bewijs voor de stelling van de advocaat dat de cliënten op contante betaling hadden aangedrongen.

 

Urenspecificaties
Verder stuitte het hof op onjuiste en ondeugdelijke urenspecificaties. Ook kwam het voor dat Moszkowicz ten onrechte bedragen die cliënten hem hadden betaald achterhield.

 

Het verweer van Moszkowicz van “ouderwets gedrag” gaat voor het hof niet op.

 

In het hoger beroep had Moszkowicz sommige fouten erkend en beterschap beloofd. Voor het hof was dat geen reden om het besluit van de Raad van Discipline te herroepen of te verzachten.

 

Zo nam het hof Moszkowicz kwalijk dat hij ondanks zijn belofte vorig jaar geen enkele verplichte cursus had gevolgd. Het hof heeft er onvoldoende vertrouwen in dat hij zijn leven daadwerkelijk betert.

 

Bron: NOS

 

De broers van Bram wachtten de uitspraak van het Hof niet af en verwijderden Bram eerder al uit de lijst van advocaten op de kantoorwebsite.

Structureel
De misdragingen spelen zich af over een langere periode en zijn structureel, vindt het hof. Moszkowicz heeft zich gedragen alsof de regelgeving niet voor hem bedoeld was. Gedragsregels lapte hij aan zijn laars, hij legde geen verantwoording af aan de deken van de Orde van Advocaten en beschaamde ook het vertrouwen van zijn cliënten.

 

Een lichtere straf dan schrapping van het tableau vindt het hof niet passend. Het hof heeft er geen vertrouwen in dat Moszkowicz zijn leven professioneel gezien zal beteren en woog ook mee dat hij eerder is bestraft door de tuchtrechter.

 

Bron: Nu.nl

 

Aanloop
Een heel grote verrassing was de uitspraak van het Hof niet. Er was een lange aanloop, waarin Bram zich regelmatig gedroeg alsof de regels niet voor hem golden. De media zouden er best aan bijgedragen kunnen hebben dat hij zich verheven voelde boven de rest. Niemand kon hem iets maken, tot het balletje in 2011 begon te rollen door problemen met de fiscus. De rest is eigenlijk geschiedenis.

Een zwarte dag voor de advocatuur?
Er valt natuurlijk nog veel meer te zeggen over Mr. Media. Of iedere willekeurige andere advocaat met deze gedragingen ook voor het leven was geschrapt, dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. Bram was een voorbeeld voor velen en de kans bestaat dat het Hof hem door deze uitspraak dan ook als voorbeeld heeft willen stellen voor velen. En of dat nu het juiste motief was…

Dat er administratief veel niet in orde was bij Bram Moszkowicz staat natuurlijk als een paal boven water. Net als dat hij niet voldeed aan de opleidingseisen. Hij zal hoe dan ook op een ander gebied een voorbeeld blijven, want pleiten, dat kón hij! In dat opzicht is het dan ook zeker een zwarte dag voor de advocatuur. Buitengewoon triest, dat hij kennelijk dacht dat hij er wel mee weg zou komen. Buitengewoon triest, dat er een fantastisch pleiter verloren is gegaan. Buitengewoon triest, op veel verschillende manieren.

Lees ook:Mr. Media
Lees ook:Moszkowicz vecht voor Holleeder
Lees ook:Advocaatje leef je nog
Lees ook:Mea culpa
Lees ook:Vijf kleine Moszkowiczjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.