Voorwaardelijke straf

Een voorwaardelijke straf is een straf die pas uitgevoerd wordt als een veroordeelde zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt. Hij mag zich binnen de proeftijd niet schuldig maken aan een strafbaar feit. Meestal bedraagt de proeftijd twee jaar.
Als bijzondere voorwaarde kan worden opgelegd dat de verdachte contact moet houden met de reclassering. Als de verdachte de opgelegde voorwaarden niet nakomt, kan de officier van justitie bij de rechter eisen dat de voorwaardelijk opgelegde straf alsnog ten uitvoer wordt gelegd.

Lees ook:Onvoorwaardelijke straf
Lees ook:Proeftijd
Lees ook:Reclassering
Lees ook:Tbs
Lees ook:OM eist voorwaardelijke straf voor Wedzinga

122 reacties op “Voorwaardelijke straf

 1. hamza

  ik heb een vraag asl ik nu voorwaardelijk heb en ik ben in me proeftijd in de fout geweest kan de rechter me dan ook die straf geven of kan tie me ook iets anders geven in plaats van in de gevangenis zitten want ik zit op school en ben bezig met me leven in orde te zetten

    /   Beantwoorden  / 
  1. jajaja

   Jij bent zo dom, wanneer jij in je proeftijd een strafbaar feit gepleegd heb, ben je ook verantwoordelijk voor de gevolgen.
   Kan je wel gaan zeggen ja ben bezig met school dit en dat, maar wanneer je iets gedaan hebt, dan dreig je je baan of school kwijt te raken

     /   Beantwoorden  / 
  2. jw

   de kans is groot dat jou voorwaardelijke staf als nog ten uitvoer word gebracht. maar als jij kan aan tonen dat je goed bezig bent en bezig bent met “veranderen” kan de rechter beslissen een andere staf te geven bv taakstaf of je proeftijd verlengen met nog 2 jaar. als jee een baantje hebt helpt ook heel veel. heb je ook reclassering? als je die hebt en hij kan en wil een goed verhaal voor je houden tijdens de rechtzaak is de kans groter dat je niet hoeft te zitten, kheb nml het zelfde als jij en vandaag nog met mijn reclassering gepraat, en hij gaat een goed verhaal doen zodat ik mijn 4maanden voorwaardelijk niet hoef uit te zitten

     /   Beantwoorden  / 
 2. G.

  Proeftijd in het strafrecht

  Een andere betekenis van proeftijd bestaat in het strafrecht: Een rechter kan een persoon veroordelen tot een voorwaardelijke straf. Dat betekent dat wel een straf wordt uitgesproken, maar deze niet tot uitvoering wordt gelegd. Als echter de dader opnieuw in de fout gaat, of zich niet aan door de rechter bepaalde voorwaarden houdt, volgt alsnog oplegging van de straf. De periode waarover deze mogelijkheid bestaat heet de proeftijd.

  Dus hamza, als je in de proeftijd in de fout bent gegaan, betekent dat dat je voorwaardelijke straf kan worden omgezet in onvoorwaardelijk. Maar wellicht is er jurisprudentie te over wanneer een gevangenisstraf toch wordt omgezet naar bijvoorbeeld een werkstraf of iets dergelijks. Ik kan me voorstellen dat ook meespeelt of je al eerder bent veroordeeld, of er recidive in het spel is e.d.
  Zwart – wit.. je zult je straf moeten uitzitten nu je toch in de proeftijd over de schreef bent gegaan.

    /   Beantwoorden  / 
 3. mo

  ik ben 2 maanden geleden opgepakt voor opium maar heb niets mee te maken maar zit nou in me voorwaarlijk straf en ben op dit moment werkloos en moet binnenkort voorkomen maar voor die voorwaarlijk was een ander feit.

    /   Beantwoorden  / 
  1. jajaja

   Je bent opgepakt voor opium, maar je hebt er niks mee te maken.
   Wanneer jij in het bezit ben, of bezig bent met illigale activiteiten heb je wel degelijk er wat mee te maken!

     /   Beantwoorden  / 
 4. G.

  voorwaardelijk betekent dat je in die tijd niet opnieuw in de fout moet gaan anders wordt de straf wellicht onvoorwaardelijk. Als je er niets mee te maken hebt, en je kunt dat aantonen wordt je voor dat feit vrijgesproken en blijft onvoorwaardelijkheid gewoon van kracht. Sterkte

    /   Beantwoorden  / 
 5. A.

  als iemand een straf krijgt van 9 maanden en 2 voorwaardelijk, holang moet hij nou in de cel zitten?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Dj-Chris

  9 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk = 7 maanden brommen!

    /   Beantwoorden  / 
 7. Anne

  Stel iemand is veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijk voor valsheid in geschrifte (vervalsen handtekening). Na de uitspraak, dus in de proeftijd, wordt ontdekt dat hij al eerder op een andere officieel document ook een valse handtekening heeft geplaatst. Is het dan mogelijk om opnieuw aangifte te doen voor hetzelfde delict? Heeft dit invloed op de vw. straf, bijv. wordt deze omgezet naar niet-voorwaardelijk?

    /   Beantwoorden  / 
 8. Don

  Stel iemand is veroordeeld tot 2 jaar voorwaardelijk voor valsheid in geschrifte (vervalsen handtekening). Na de uitspraak, dus in de proeftijd, wordt ontdekt dat hij al eerder op een andere officieel document ook een valse handtekening heeft geplaatst. Is het dan mogelijk om opnieuw aangifte te doen voor hetzelfde delict?
  >>Het is mogelijk om aangifte te doen van eenzelfde delict. Uiteindelijk bepaalt het Openbaar Ministerie of er daadwerkelijk vervolgd zal worden (opportuniteitsbeginsel, art. 167 Strafvordering). Geen strijd met het Ne bis in idem-beginsel (art. 68 Strafrecht) omdat het niet gaat om een vervolging met betrekking tot dezelfde feiten.

  Heeft dit invloed op de vw. straf, bijv. wordt deze omgezet naar niet-voorwaardelijk? >> Een uitgesproken straf gaat in gezag van gewijsde als er geen rechtsmiddelen tegen worden ingeroepen (hoger beroep/ cassatie). Als de termijn voor het inroepen van rechtsmiddelen is verlopen dan is het vonnis dus rechtens onaantastbaar. Wel kan er rekening mee worden gehouden bij het vonnis in de nieuwe strafzaak, het hangt af van hetgeen de OvJ in zijn requisitoir stelt.

  Een anterieur feit heeft geen invloed op de beoordeling of een voorwaardelijke straf in een vonnis ten uitvoer wordt gelegd. Ten uitvoer legging van voorwaardelijke straffen is namelijk afhankelijk van algemene en bijzondere voorwaarden. De algemene voorwaaarde is dat de veroordeelde zich in zijn proeftijd niet schuldig maakt aan een strafbaar feit, de bijzondere voorwaarden zien allemaal op gedragingen die de rechter kan verplichten of kan verbieden na begin van de proeftijd (art. 14 Strafrecht).

    /   Beantwoorden  / 
 9. c

  Iemand is veroordeeld tot 2 maanden militaire detentie voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en een werkstraf van 100 uren. Wat betekent dit allemaal nou precies? Moet ie dan zelf contact opnemen met de reclassering? En binnen welke tijd moet die taakstraf dan uitgevoerd worden? En wat gebeurt er als je je taakstraf niet uitvoert?

    /   Beantwoorden  / 
 10. Regi

  Ik heb op dit moment een taakstraf 180uur en 3jaar voorwaardelijk ze moest anders 6 maand zitten, hoelang moet ik nu zitten als ik me niet aan de afspraken houd. En ik krijg inneens een boete van 3jaar geleden waar ik een maand voor moet zitten lost van de aanklacht, heeft dat hier ook invloed op?

    /   Beantwoorden  / 
 11. Regi

  Ik heb op dit moment een taakstraf 180uur en 3jaar voorwaardelijk ze moest anders 6 maand zitten, hoelang moet ik nu zitten als ik me niet aan de afspraken houd. En ik krijg inneens een boete van 3jaar geleden waar ik een maand voor moet zitten lost van de aanklacht, heeft dat hier ook invloed op?

    /   Beantwoorden  / 
 12. jan

  ik zit in mijn proeftijd en heb in de zomer een fout begaan, ik was dronken en ben toen aangehouden mocht niet meer rijden en daarna heb ik de politie uitscholde,niet met opzet ik was dronken,mijn straf zou oktober dit jaar voorbij zijn ,ik had een voorw straf van 2 jaar,wat kan ik verwachten

    /   Beantwoorden  / 
 13. Maria

  Een kennis van me heeft een straf gekregen van 240 uur taakstraf, behandeling bij t Kentron en een jaat voorwaardelijk.

  Hij is zijn taakstraf niet nagekomen (14 uur van de 240 uur )en behandeling bij t Kentron ook niet.

  Hij is n paar weken geleden opgepakt en moet 4 maanden gaan zitten.
  Nou belde hij mij omdat hem was verteld dat t een jaar werd,ivm dat hij 1 jaar voorwaardelijk heeft.

  Mijn vraag nu…. Moet hij n advocaat inschakelen, komt hij voor de rechter, kan hij r tegen in gaan?

  Wie kan voor mij wat duidelijkheid scheppen?

    /   Beantwoorden  / 
  1. west

   Hoi dat komt omdat de taakstraf 240 uur zijn dan moet je 120 dagen zitten .hun rekening 2uur voor 1dag zitten

     /   Beantwoorden  / 
 14. daniek

  als iemand 2 jaar voorwaardelijk straf met 100 werkstrafuren heeft gekregen met uitspraak is dat een strafblad of is dat pas als je in die 2 jaar proeftijd een strafbare feit heeft uitgevoerd .

    /   Beantwoorden  / 
  1. Thei

   Hoi,
   Ben verleden jaar bij een ruzie tussen 2 groepen jongeren tussenbeide gekomen om de zaak te sussen, op een gegeven moment werd een kerel zo agressief dat hij me aanviel en mijn kleren kapot scheurde.
   In een reactie daarop heb ik hem een klap verkocht met als gevolg een gebroken neus.
   Ben zelf naar de politie gegaan en het voorval gemeld, echter heeft die man ook aangifte gedaan wegens mishandeling.
   Hier ben ik nu voor veroordeeld tot 80 uur voorwardelijke dienstverlening en een schdevergoeding aan het ” slachtoffer” van 600 euro.
   Mijn vraag is nu : sta ik nu internationaal geregistreerd, wil binnenkort op vakantie naar australie, kunnen ze daar zien of ik veroordeeld ben? mag de nederlandse staat gegevens van mij doorgeven??

   vriendelijk dank voor U antwoord

     /   Beantwoorden  / 
 15. debby

  mijn vriend cees zit vast in de koepel breda,
  het zit zo hij heeft met zijn scheiding meer dan twee jaar geleden iets gedaan waar hij 160 uur taakstraf heeft gekregen en twee weken voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. nu wil het geval dat wij mijn vriend en ik en mijn dochter al twee jaar lang gestalkt worden door mijn ex, met doodsbedreigingen, belaging belasting mijn ex is daarvoor veroordeeld maar is in hogerberoep gegaan, en wij weer vogelvrij verklaardt zijn. nu is het zo dat op 5 december mijn ex ons belde met de mededeling dat hij ons dood kwam maken, hij kwam en mijn vriend,ik en mijn dochter waren op alles voorbereid,hebben van te voren 112 gebeld wat er ging gebeuren (mijn ex stond gessinaleert dus kon zo opgepakt worden)mijn vriend had een ijzere staaf in zijn handen en heeft mijn ex daarmee op zijn benen geslagen en toen deze opstond om hem aan te vallen kreeg hij die regen zijn hooft, de verwondingen vielen mee twee wonden een aan been en een aan hooft maar hij is niet naar het ziekenhuis geweest, de politie was gekomen en mijn ex is meegenomen wij moesten ook naar het bureau om een verklaring afte leggen, maar mijn vriend werdt gelijk meegenomen en in een cel gezet omdat hij nog in zijn voorwaardelijk zat, nu zit hij in de koepel breda en is a.s. woensdag de rechtzaak of hij nog langer moet zitten dan deze twee weken tot aan de echte rechtzaak tegen mijn ex. hoe zit dit allemaal en hoe zijn ze kansen dat hij met de kerst thuis bij ons is?????????????

    /   Beantwoorden  / 
  1. Jogn

   nix is zeker

     /   Beantwoorden  / 
 16. Michael

  hallo, ik heb een vraagje ik heb in 2005 geloof ik een voorwaardelijke straf gekregen, dit uiteraard voor dingen die niet mogen, nu wil ik graag bij de beveiliging gaan werken, maar nu maak ik me druk om het volgende! ik heb die voorwaardelijke straf gekregen ik ben na DIE uitspraak niet meer de fout in gegaan, heb ik nu een straf blad? zo Nee, kan ik dan als nog de beveiliging in? je zou nu wel moeten weten waar voor ik dan die straf heb gekregen ook dat zal ik zeggen Diefstal was de aanleiding van mijn straf,

  Hopelijk kan je me blij maken:D

  Fijne feestdagen allemaal! en een gezond liefdevolle en uiteraard een politie vrije straf vrije 2008! toegewenst! Groeten Michael,

    /   Beantwoorden  / 
 17. salah

  ik werk nog in de beveiliging last maand had ik ruzie met mijn vrouw politie heb mij aangehouden wegen mishandeling , oke ik heb nieamand mishandelt .ik ben nog niet vooroordeelt door de richter maar wel een taakstraf van 40 uur aangeboden van de officier van justitie gekrijgen,omdat heb ik niemand mishanedelt heb ik een advocat ingeschakelt,een nu wil ik graag weten of kan ik nog bij beveiliging wereken.

    /   Beantwoorden  / 
 18. Joris

  Aan meerder mensen hier :
  Ja, ook bij een voorwaardelijke straf heb
  je een “strafblad”. In principe bij elk vonnis van de rechter (buiten vrijspraak)

    /   Beantwoorden  / 
 19. Frans

  Beetje onduidelijk ….
  Vraag : Geldt ELKE overtreding binnen de proeftijd als voldoende grond om een opgelegde voorwaardelijke straf te effectueren?

  Of moet het nieuwe delict in verhouding / ernst overeenkomen met het delict waarop voorwaardelijk is gevonnisd ?

    /   Beantwoorden  / 
 20. J.C.

  “Voorwaardelijke straf

  Een voorwaardelijke straf is een straf die pas uitgevoerd wordt als een veroordeelde zich niet aan bepaalde voorwaarden houdt. Hij mag zich binnen de proeftijd niet schuldig maken aan een strafbaar feit. (…)”

  Bovenstaande is incorrect! Het gaat er niet zo zeer om dat de veroordeelde binnen de proeftijd geen strafbare feiten mag plegen, het gaat er juist om dat de veroordeelde geen strafbare feit pleegt voor het einde van de proeftijd. Dit houdt in dat, wanneer de veroordeelde een strafbaar feit pleegt na zijn voorwaardelijke veroordeling, doch vóór de aanvang van de proeftijd, het OM (ook) tenuitvoerlegging van de straf kan vorderen. Onthoud dit goed, is nl. nogal een belangrijk “detail”!!

    /   Beantwoorden  / 
 21. J.C.

  “Geplaatst door Joris [ Antwoord ]
  14/02/2008, 01:17

  Aan meerder mensen hier :
  Ja, ook bij een voorwaardelijke straf heb
  je een “strafblad”. In principe bij elk vonnis van de rechter (buiten vrijspraak)”

  Onjuist! Bij bijv. OVAR (feit/dader) is er evenmin sprake van een “strafblad”, immers, er is geen sprake van een veroordeling. I.g.v. de formele (voor)vragen ex art. 348 WvSv, doet de rechter “ook uitspraak” (echter niet inhoudelijk), ook dan is er immers geen sprake van een “strafblad”.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PMIA

   OVAR = ontslag van alle rechtsvervolg.
   Dit betekent dat de rechter besluit dat een verdachte niet veroordeeld kan worden, hoewel het ten laste gelegde strafbare feit wél bewezen is.

   Dit is dus iets anders dan vrijspraak, waarbij het ten laste gelegde feit níet bewezen is.

     /   Beantwoorden  / 
 22. Leo van der Veen

  oke ik heb 2 mnd gezeten in 2005 in 2006 was de uitspraak! een taakstraf van 240 uur en 6mnd. voorwaardelijk met bijzondere voorwaarden. nu heb ik de helft van mijn bijzondere voorwaarde volbracht en de andere helft niet. echt dom dat weet ik, maar ben nu bezig met school en een eigen bedrijf. en nu in 2008 zeggen ze dat ik bij de rechtbank moet komen ivm. niet nakomen van reclasering. Mijn vraag is: moet ik nu ik alles op de rails heb alsnog 6mnd zitten? dit zou mijn bedrijf echt kapot maken!!! Wie kan mij Helpen?

    /   Beantwoorden  / 
 23. patriciarutjes

  de officier heeft 36 maanden geeist,waarvan 24 voorwaardelijk en 6 maanden proeftijd.hoelang moet ik uitendelijk zitten?of het was 24 maanden proeftijd en 6 voorwaardelijk.en wanneer wordt die eenderde eraf gehaald.

    /   Beantwoorden  / 
 24. Bart

  De reclassering neemt zelf contact op wanneer de werkstraf uitgevoerd moet worden en als je je 2 jaar rustig houdt maakt die voorwaardelijke straf niets uit

    /   Beantwoorden  / 
 25. angel

  Ik heb een vraag..
  Mijn ex is meerdere malen veroordeeld voor mishandeling. De laatste keer 3 maanden zitten + 2 jaar voorwaardelijk + verplichte therapie via reclassering.
  Nu volgt hij die therapie niet. Moet hij dan alsnog 2 jaar zitten? Of komt hij er weer vanaf met een paar maandjes?

    /   Beantwoorden  / 
  1. PMIA

   Een ‘voorwaardelijke straf’ houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken, maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht. Wanneer de dader opnieuw de fout in gaat, of bepaalde voorwaarden die de rechter gesteld heeft negeert, kan de straf alsnog tot uitvoering worden gebracht. Hij heeft de verplichte therapie niet gevolgd, dus hij heeft de opdracht van de rechter niet voldaan. De voorwaardelijke straf wordt daarom onvoorwaardelijk en hij zal daarom heel waarschijnlijk 2 jaar moeten zitten.

     /   Beantwoorden  / 
 26. Cesar Vanhoutmare

  Vraag, mijn voorwaardelijke straf verliep in okt 2006, eind 2005 heb ik een nieuw strafbaar feit gepleegd, nu in 2008 heb ik een straf van 4j gekregen, wanneer ik naar de gevangenis moet houdt men dan nog rekenig met de voorwaardelijke straf die in okt 2006 is verlopen?

    /   Beantwoorden  / 
 27. Anoniem

  stel he.. een jongen heeft 8 uur taakstraf en 40 uur voorwaardelijk. wat houdt dat voorwaardelijk in dan? dat snap ik niet.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PMIA

   Een ‘voorwaardelijke straf’ houdt in dat de straf wel wordt uitgesproken, maar dat deze niet ten uitvoer wordt gebracht. Wanneer de dader opnieuw de fout in gaat, of bepaalde voorwaarden die de rechter gesteld heeft negeert, kan de straf alsnog tot uitvoering worden gebracht. Het nieuwe delict moet dan wel van gelijkwaardige aard en ernst zijn, als het delict waarop de voorwaardelijke straf gesteld is.

   De periode waarover deze mogelijkheid bestaat heet de proeftijd.

     /   Beantwoorden  / 
 28. bianca

  ik heb een straf van 2 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar en die loopt maart 2009 af ook heb ik al voldaan aan mijn taakstraf van 80 uur. deze veroordeling was voor stalken.
  nu moet ik voor komen voor een zaak van afgelopen januari waarbij ik iemand 1 klap en 1 knietje heb gegeven.

  kunnen ze me nu in het ergste geval 2 maanden vast zetten?

  of zijn dit 2 losse zaken?

    /   Beantwoorden  / 
 29. peter verhoeven

  hallo,

  ik heb een vraag want ik snap het niet. ik heb een auto gehad die op een terrein stond maar niet verzekerd was. nu heb ik het besluit gekregen van het arrondissementsparket met het volgende daarin:
  BESLISSING:
  Geldboete van 500EUR subsidiair 10 dagen hechtenis.
  Ontzegging van de rijbevoegdheid motorvoertuigen te besturen voor de duur van 4maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaren.

  Wat betekend dit en wat moet/kan ik doen???

  Alvast superbedankt voor jullie advies!

  Peter

    /   Beantwoorden  / 
 30. mary

  wat voor straf krijg je voor meineed

    /   Beantwoorden  / 
  1. PMIA

   Hoi Mary,

   de straf op meineed hangt af van wat voor een verklaring je hebt afgelegd. Als je een valse verklaring hebt afgelegd in het voordeel van de verdachte (dus om hem of haar te helpen), dan staat daar een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar, of een geldboete van maximaal €18.500 kan opleggen.
   Maar als je een valse verklaring in het nadeel van de verdachte hebt afgelegd, dan is de straf een gevangenisstraf van maximaal 9 jaar óf een geldboete van maximaal €74.000.

     /   Beantwoorden  / 
 31. zahra

  hey ik een starfbaarfeit gepleegt binnen emijn proeftijd ik had 2 jaar voorwaardelijk en een maand hechtenis nu heb ik een brief gekregen dat t is opgeheve \ kan er niks aan doen ik moet bevallen is er geen enklen mogelijkheid om m om te zeaftten in een werkstr

    /   Beantwoorden  / 
 32. Peter

  Ik heb 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. Als ik nou besluit om niet aan de voorwaarden van de reclassering te voldoen, dan moet ik die 6 maanden uitzitten. Maar is het dan zo dat 6+6=12 en dat er dan van de 12 maanden 1/3e afgaat en ik dus nog maar 2 maanden hoef te zitten. Of is het zo dat ik de volledige 6 maanden moet zitten?

    /   Beantwoorden  / 
 33. Linda

  Ik heb twee jaar voorwaardelijk gekregen wegens het rijden onder invloed.
  Nu een jaar later ben ik aangehouden door het rijden door rood licht.
  Omdat ik voorwaardelijk heb twee jaar. Wat voor straf kan ik verwachten? Gewoon een boete of moet ik nu weer voorkomen en kunnen ze me rijbewijs innemen? Is het rijden door licht een strafbare feit?

    /   Beantwoorden  / 
 34. jan

  hallo

  ik heb een taakstraf gekregen van de rechter maar heb deze niet uitgevoerd.
  en nu gaat de zaak weer naar de rechter denk ik.
  heb ik nog een kans om een taakstraf uittevoeren? of moet ik nu de gevangenis in?
  ik heb wel iets gehoord van een bezwaarschrift indienen. maar weet iemand meer hier oveR?

    /   Beantwoorden  / 
 35. Wout

  Ik heb woensdag 29 oktober 2008
  2 maanden voorwaardelijke straf gekregen
  vanwege een overtreding waar ik 30 km/h of sneller reed met de brommer.

  Maar gaat deze straf in op de dag dat de rechter hem uitspreekt of op de dag dat ik ben aangehouden voor te hard rijden(3 september 2008)

  nog een vraag:
  Geld de voorwaardelijke straf alleen voor het harder rijden dan 30km/h of ook voor kleinere overtredingen? Hiermee bedoel ik als ik een overtreding maak waar ik bijv. 10 km/h
  te hard rijd met me brommer.

    /   Beantwoorden  / 
 36. ACTIMAN

  heey ik vindt dit ook maar wat is een voorwaardelijke strAF IK SNAP HET NIET KAN HET EEN BEETJUH MEER UIITLEG GR M

    /   Beantwoorden  / 
 37. daniel

  ik heb geld gestolen op mun werk, wa voor straf kan ik verwachten? tnx

    /   Beantwoorden  / 
  1. Student

   Nou Daniel,

   Ten eerste heeft je werkgever het volste recht om jou op staande voet te ontslaan. En als hij je aanklaagt, dan zal het waarschijnlijk een geldboete worden.

     /   Beantwoorden  / 
 38. gert

  hallo, ben gepakt voor rijden onder invloed. Alleen voor de cannabis ben ik veroordeeld. 1000 EURO. nu nog 3 jaar voorwaardelijk wat inhoud dat als ik opnieuw gepakt wordt 1250euro moet betalen. MAAR als ik niet onder invloed ben en toch wiet bij heb bv controle uit holland moet ik dan dan ook betalen of moet ik echt opnieuw gepakt worden voor rijden onder invloed. Of is door het rood rijden zelf al genoeg.
  Dan kan ik zeker al beginnen sparen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Student

   Beste Gert,

   De rechter heeft bepaalde voorwaarden gesteld aan je vrijlating. Als jij opnieuw de fout ingaat zou wordt je alsnog gestraft, dus toch 1250 euries betalen.
   Maar de volgende overtreding die je zou maken moet wel van gelijkwaardige ernst en aard zijn, dus een kleine overtreding zoals door het rood rijden zal niet tot een dergelijke straf leiden. Maar als je wordt opgepakt met wiet, meer dan de toegestande 30 gram, denk ik toch wel dat je moet betalen. Het is gewoon helemaal aan de rechter, die kijkt of hij het erg genoeg vindt.
   Het is wel veel geld, dus kijk uit zou ik zeggen!

     /   Beantwoorden  / 
 39. Willem

  Beste Student,
  Ik ben gepakt met 1,6 promile en ben beginnend bestuurder.Daarbij heb ik een halfjaar rijontzegging gekregen maar moet nog voorkomen. Nu is mijn vraag wat voor boete ik zal krijgen? en of ik een strafblad krijg ? Is het verstandig om een advocaat in te schakelen ?
  Groet Willem

    /   Beantwoorden  / 
  1. Student

   Beste Willem,

   Je hebt een onvoorwaardelijke rijontzegging gekregen (beginnend bestuurder) en kunt rekenen op een fikse boete van ongeveer €650. Het is uiteraard alsnog aan de rechter om uitspraak te doen dus hij kan dan ook uitwijken van de richtlijnen.
   Als je de boete niet kunt betalen of niet betaald, kun je in voorlopig hechtenis worden genomen voor 6 dagen. En ja, er zal een registratie komen in de justitiële documentatie. Het gaat namelijk wel om een ernstige overtreding met een boete van meer dan 100 euro.
   En tja, of een advocaat noodzakelijk is.. het is niet bepaald een ingewikkelde zaak en het is duidelijk wat je hebt misdaan. Ik neem trouwens aan dat je gedagvaard bent voor de kantonrechter, dus je mag gezellig zonder een advocaat procederen (bespaart je kosten).

   Succes!

     /   Beantwoorden  / 
 40. rico

  hallo, ik had een vraagje, je proeftijd he gaat dat in vanaf de gepleegde zaak of vanaf dat je bent voorgekomen?

  Er is nl wat in juni 2008 gebeurd en in december moest ik voorkomen 1.5 voorwaardelijk.
  Maar het zelfde is in september 2008 ook gebeurd, en ook een aangifte….

  Va welke datum geldt nou?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Student

   Vanaf de datum dat de rechter uitspraak doet natuurlijk. Maar ik denk dat je nog moet voorkomen voor hetgeen in september gebeurd is? Zo ja, dan wordt er een nieuwe uitspraak gedaan (je kunt dan ook vastgezet worden aangezien je je niet aan de voorwaarden hebt gehouden).
   Kortom: vanaf december geldt het.

     /   Beantwoorden  / 
 41. Soprano

  Volgens mij mag wordt je voorwaardelijk alleen onvoorwaardelij als het eenzelfde strafbaar feit is als waar je voorwaardelijk voor veroordeelt bent, en niet ieder willekeurig strafbaar feit..

    /   Beantwoorden  / 
 42. Duco

  Dat klopt.
  Als je een voorwaardelijke straf hebt gekregen voor een diefstal, zal deze niet ten uitvoer worden gelegd als je te hard hebt gereden en je laat het voorkomen.
  Groet
  D. Reuter

    /   Beantwoorden  / 
 43. `kenneth

  Hallo,

  Ik had een vraagje, ik heb op school (hogeschool) een voorwaardelijke straf gekregen met een looptijd van één jaar.

  Dit ging om een uit de hand gelopen grap waar financiele schade aan te pas is gekomen (van 600 euro). Dit heb ik allemaal vergoed einde hoofdstuk.

  Nu moet ik mezelf weer verantwoorden voor de directe aangezien een externe persoon (van onze school junioronderneming) te laat heeft geleverd maar wel 100 euro heeft gekregen. Ze houden mij hiervoor verantwoordelijk.

  Als de directe zegt dat ik verantwoordelijk ben, geldt de voorwaardelijke straf van het eerste geval dan ook? De 2 zaken zijn niet met elkaar vergelijkbaar, daarnaast is de 2de zaak VOOR de eerste zaak gebeurd. Dus de 2de zaak is gebeurd voor de eerste zaak (waarvoor ik een voorwaardelijke straf heb gekregen).

  Kan iemand mij vertellen of die voorwaardelijke straf ten uitvoer wordt gebracht ook al is het VOOR het feit gebeurd (waarvan de voorwaardelijke straf is).

  Alvast bedankt

  Kenneth

    /   Beantwoorden  / 
 44. Student

  Hai Kenneth,

  Ik volg je verhaal niet helemaal, maar de voorwaardelijke straf kan niet ten uitvoer worden gebracht voor zaken die daarvoor hebben plaatsgevonden. Het zijn zoals je al zegt ook nog eens twee zaken die niets met elkaar te maken hebben. Maar misschien kun je beter juridisch advies vragen bij het juridisch loket.

  Succes

    /   Beantwoorden  / 
 45. THEV

  !!!!! >>>> WIEWEET DIT <<< !!!!!! ZIE ONDER :

  ik ben gepakt voor internetoplichting via marktplaats. 5 mensen hebben hiervan aangifte gedaan en heb een straf van : 100u taakstraf en 1 maand voorwaardelijk. verder niks want de personen waren terug betaald voor de zitting en ik was nog nooit voor een dergelijke “delict” bij de rechter geweest.
  de oplichtingen heb ik trouwens niet zelf gepleegd maar iemand anders op mijn rekening dit valt niet aan te tonen (maar dat ter zijde) ik ben dus veroordeeld voor die taakstraf en een maand voorwaardelijk.

  nu de vraag :

  er zijn letterlijk tot op de dag van de veroordeling nog oplichtingen gepleegd en deze komen waarschijnlijk ook aan het licht de dag erna heb ik mn rekening laten blokkeeren zodat er geen geld meer op ontvangen kon worden.
  wat gebeurd er dan met de straf? wordt deze gewijzigd of blijft deze staan en/of moet ik bijvoorbeeld alleen het schadebedrag terug te betalen. dus concreet : wordt een voorwaardelijke straf gewijzigd als blijkt dat er meer gebeurd is dan waarvoor ik berrecht ben???
  alvast bedankt!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Lieke

   Als je daar nu nog een x voor opgepakt wordt wordt je daaropnieuw voor berechtigd.

   Tenzij niemand aangifte doet.

   wat vervelend voor je dat iemand onder jouw naam zoiets doet.

     /   Beantwoorden  / 
 46. vincent

  Ik ben veroordeeld voor een mishandeling ik heb daar 2 maanden voor gezeten en heb daar ook nog twee jaar voorwaardelijk bij gekregen stel ik word nu gepakt voor een wietplantage en ik zit nog in mn proeftijd van mn gewelds delict wat gebeurt er dan word dat wiet ding apart berecht of krijg ik dan ook gelijk met mn proeftijd te maken en moet ik daar dan ook voor zitten ..?weet jij het het dan wil ik het graag van je weten!

    /   Beantwoorden  / 
 47. Lorrie

  Geachte,

  ik heb een vraag: mijn man(50 jaar) is tijdens een opstootje bij de wedstrijd Mvv-Fortuna, betrokken geweest, in zoverre: hij is 1 1/2 minuut tussen de oproerkraaiers gaan staan en heeft 2x tegen een hek geduwd.Hiervoor is hij veroordeeld door de rechter let op: 30 uur taakstraf en heeft een strafblad, van de knvb heeft hij een geldboete van 500 euro opgelegd gekregen en 3 jaar stadionverbod.
  zelfs onze advocaat zegt dat hij veel te zwaar gestraft is, dit is nml zijn eerste overtreding(buiten vereersovertredingens als snelheid of parkeerbon) in zijn 50 jaar, maar de rechtbank zegt dat hij ” in vereniging pleegde” , terwijl hij die mensen om zich heen totaal niet kende, maar kon dat niet bewijzen, hij heeft toegegeven dat hij iets te diep in het glaasje had gekeken die avond, vanwege stress op het werk(crisis-werkloosheid, hij is nml hypotheekadviseur)HI heeft vlgs de rechter wel de laagste straf van iedereen, juist omdat hij nooit eerder met justitie in aanraking is geweest en er keurig uitzag als huisvader van 2 dcohters van 14 en 17 jaar(dat weten ze dus allemaal vantevoren al!!!)

  MIJN vraag is: heeft hij nu echt een strafblad tot aan zijn dood of verjaart dit na bep. tijd. wat ik zoal gelezen heb op internet is het een misdrijf en niet zomaar een overtreding.
  IK vind het vreselijk dat een hardwerkend man dit moet overkomen, hij is alles behalve gewelddadig, we zijn al 32 jaar samen en 25 jaar getrouwd.

  bij voorbaat dank voor jullie reactie.
  MVG
  Lorrie

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dilly

   Een strafblad geldt je hele leven lang, en is niet aan een bepaalde tijd gebonden.

     /   Beantwoorden  / 
 48. D

  Hallo, mijn vriend heeft gister 2 jaar voorwaardelijk gekregen voor iets dat hij niet heeft gedaan (huishoudelijk geweld…ik heb hem niet aangeklaagd, maar een ex) hij gaat nog in hoger beroep, maar wanneer hij toch die 2 jaar voorwaardelijk houdt, heeft hij dan de rest van zijn leven een strafblad? en wat kan dit betekenen voor onze toekomst?

    /   Beantwoorden  / 
 49. thomas

  Ik heb een vraag ,, stel je hebt een voorwaardelijke straf en je begaat iets kleins,, zoals rijden zonder rijbewijs ofzo,, moet je dan ook je voorwaardelijk uitzitten?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Dilly

   Hallo Thomas,

   Wanneer je een klein feit begaat in je proeftijd, je wordt bijvoorbeeld gepakt voor wildplassen, heeft dit geen consequenties voor de voorwaardelijke straf. Het zou onredelijk zijn om bij zo’n klein vergrijp je hele voorwaardelijke straf te moeten uitzitten.

     /   Beantwoorden  / 
 50. Henk

  Vraagje aan iedereen,

  Wanneer treedt de proeftijd in? Wanneer je vrijkomt of de dag van de uitspraak of je voorwaardelijke straf + je onverwaardelijke??

    /   Beantwoorden  / 
 51. martin

  hallo, ik heb een vraag, wie zou mij iets meer informatie kunnen geven van wat me te wachten staat.

  Ik ben in september 2007 aangehouden, rijden onder invloed, hierbij kreeg ik de uitspraak van de rechter, een geldboete, 4 maand rij ontzegging, en 2 JAAR VOORWAARDELIJK! daarna begon ik in het traject van het CBR.

  Nu ben ik kort geleden aangehouden met een te hoog promillage.
  Opzich had ik na een paar uur rijontzegging zo weer mogen rijden, maar de dienstdoende agent, liet mij weten (zonder dat ik het wist) dat het CBR eerder dit jaar in februari mijn rijbewijs ongeldig had verklaard. Na navraag gedaan te hebben bij het CBR, bleek de aangetekende stuk wel naar mij toegezonden te zijn, maar nooit ontvangen. heel vreemd, maar ik moet een brief schrijven zodat het word uitgezocht waar het stuk is gebleven.
  Nu is mijn vraag, wat zou de straf kunnen zijn als je in je proeftijd zit en als blijkbaar zonder daar een kennisgeving van te hebben gehad een ongeldig rijbewijs hebt, en dus een misdrijf bent begaan.
  met vriendelijke groet, Martin

    /   Beantwoorden  / 
  1. Bert

   Hallo onze zoon heeft proeftijd 2 jaar en werkstraf 4 dagen gekregen en dat omdat hij in 2010 door ietwat vreemde marocaan jongen die ook nog zijn vriendin toen lastig viel (handtaselijk)en zoon werd door hem meerder malen 5 keer met een pen gestoken wat hem pijn deed en goed zichtbaar lichtelijk verwond,afijn zoon gaf hem duw en scahmte met zijn ring of nagel zijn kin (hals)Afijn afspraak was boeken sorteren bij kringloop vanwege niet mogen zwaar tillen oa vanwege aangeboren hartafwijking en moest i.p.v boeken sorteren sneeuw scheppen terwijl hij bij kou last heeft en hartkloppping heeft,Afijn op eerste dag 10 min te laat vanwege uitval trein (wisselstoring)en alles uitgelegt en gele kaart vanwege te laat komen afspraak.

   Afijn op volgende afspraak zoon ziek belde mij (pa) op of ik effe wou bellen want zijn beltegoed was op,Heb ik Voicemail ingesproken wat nooit beantwoord is,afijn verschillende keren gezegt tegen zoon effe bellen maar PDD-NOS en nakomen afspraak is al tijd een probleem,dus eigenlijk eigen schuld afijn Vrouw belde met Reclasering die beantwoorde met zaak is afgedaan en kan 2 weken gaan zitten voor die paar dagen en zonder rechter Afijn nog gekker ik belde vandaag nr 010 blabla en vroeg naar mevr,,,verbinding verbroken,weer gebeld en doorverbonden en een andere Reclaserings ambtenaar die mij meedeelde dat ze het raar verhaal vond omdat ze niet met voicemails werken en dacht ehhh ben toch zeker dat ik ingesproken heb voor zoon,Bel Advokaat die mij mededeelde dat ze gisteren nog voicemail ingesproken heeft op hetzelfde nummer,afijn vaag vaag maar 2 weken zitten voor 3 a 4 dagen taakstraf,Beetje gekkenwerk maar dacht gooi het online en heb mooie opname van gesprekken voor evtuele upload met piepjes voor namen wegwerken en gooi het in de media hoe ze de cellen volkrijgen op merkwaardige manieren als u het nog kan volgen,Sry voor het warrige verhaal maar ben ook echt verward na deze telefoontjes en Reclaseringsamtenaresse die eigen rechter speelt en geen voicemail beantwoord die ze niet maar weer wel hebben wat een zooitje zeg maar graag uw mening enof tips want ben toch best gestrest en zou graag ruilen met zoon die denk ik door PDD-NOS het niet zo nauw neemt en in afwachting van antwoord Reclasering en de maanden tikken maar door !!

   Hopende op een alsnog taakstraf en alsnog een goed verloop…

   Grtn Bert…

     /   Beantwoorden  / 
 52. j

  ik heb een vraag, stel je wordt verdacht van een strafbaar feit, en je krijgt van het centraal jusitieelincasso bureau een acceptgiro met daarop een boete voor het gepleegde strafbaar feit. je betaald netjes die boete en klaar. heb je dan ook een strafblad?

    /   Beantwoorden  / 
 53. L

  Nee, dan heb je geen strafblad. Wat de OvJ doet is een schikkingsvoorstel aan je voorleggen (en dus geen boete). Door het schikkingsvoorstel te accepteren en te betalen, voorkom je vervolging en dus veroordeling en krijg je geen strafblad.

    /   Beantwoorden  / 
 54. Elena

  Ik heb bijna 16 jaar geleden valsheid in geschrift begaan door op de naam van de vorige bewoner van mijn toenmalige flat artikelen te bestellen bij een bedrijf.
  Ik moest toen een boete betalen, ik weet niet meer of ik ook misschien een voorwaardelijke straf heb gehad.
  Ik vroeg mij af of ik nu nog steeds een strafblad hebt of dat het al verjaart is?

    /   Beantwoorden  / 
 55. Danielle

  Hallo,

  Ik heb op mijn werk geld gestolen, Als ze dat aangeven bij de politie wat voor straf kan ik dan krijgen? 2 jaar eerder heb ik al een aantekening gekregen wegens diefstal. maar heb toen een boete moeten betalen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. A.N. Oniem

   Hallo,

   Dit valt onder het kopje verduistering in dienstbetrekking. Als hier aangifte van wordt gedaan al dan niet proces-verbaal (nader te noemen pv) wordt opgemaakt, dan zal het pv binnen 3 maanden na de aangifte (afronding onderzoek) worden ingezonden naar het openbaar ministerie (OM). Het OM zal dan beslissen of het feit transigabel is ter voorkoming van strafvervolging. Zo niet (indien de zaak niet geseponeerd wordt) dan zal je een dagvaarding ontvangen om te verschijnen op zitting.

     /   Beantwoorden  / 
 56. katerina

  mijn vriend heeft 2 jaar voorwaardelijk.
  nu is hij weer opgepakt en ze 2 jaar zal bijna voorbij zijn.
  maar mijn vraag is hij heeft al 2 jaar uit gezeten is het dan zo dat hij nog 2 jaar de bij zal krijgen of juist niet?

    /   Beantwoorden  / 
 57. Lotte

  Dag katerina,

  Een voorwaardelijke staf houdt in dat de straf opgelegd wordt, maar niet tenuit voer komt!
  Mits, je binnen die 2 jaar niet opgepakt wordt.

  Nu jou vriend wel opgepakt is, ook al zijn de bijna voorbij. Krijgt hij een straf waarvoor hij is opgepakt, plus de 2 jaar voorwaardelijk.

    /   Beantwoorden  / 
 58. clau

  ik heb op een stageformulier van school de handtekening van mijn stage begeleidster gezet omdat ik dacht dat de school een fout had gemaakt en ik niet meer met die stageplaats in contact wilde komen. stom, weet ik. maar nu heeft die vrouw aangfite gedaan.
  ik heb geen strafblad of wat dan ook maar wat kan ik nu verwachten?
  help!

    /   Beantwoorden  / 
 59. Student

  Hallo Clau,

  Allereerst is het wel belangrijk om na te gaan waar dat handtekening voor heeft gediend? Goedkeuring van je stage? Heeft het gevolgen gehad voor jou? Aangezien je begeleidster erachter is gekomen wel, denk ik.

  Maar valsheid in geschrifte is een misdrijf. Daarvoor kan een straf worden opgelegd van ten hoogste zes jaren of een geldboete van de vijfde categorie. ( artikel 225 e.v. Strafrecht)
  De hoogte van dat bedrag is vastgelegd in artikel 23 van Strafrecht. Vijfde categorie is een bedrag van 74.000 euries.

  Een strafblad zit er dik in denk ik. Waarschijnlijk moet je een boete betalen.
  Succes!

  Groet

    /   Beantwoorden  / 
  1. clau

   de school heeft de data van mijn stage periode verlengd tot en met dit jaar. ik heb niet op de data gelet en alleen mijn handtekening gezet omdat ik meende dat de school de papieren weer eens kwijt was. toen pas zag ik dat de handtekening van die begeleidster er ook niet op stond. maar dat document is dus ivm die foute data van stage lopen zowiezo niet goed.
   en ik bedoelde met dat strafblad dat ik er nog geen 1 heb en dus mss niet al te hard aangepakt wordt?

     /   Beantwoorden  / 
 60. Student

  Hai Clau,

  Ik denk dat je sowieso niet hard aangepakt zal worden. Zo te lezen is het toch niet echt een hele drama. Als de datum toch al niet goed is, waarom doet ze dan zo moeilijk?

  Bovendien denk ik ook niet dat ze je minder hard zullen aanpakken omdat je geen strafblad hebt. De feiten gaan natuurlijk een grote rol spelen. Zo te lezen heb jij niet echt bewust, willens en wetens (om er zelf beter uit te komen) een handtekening gezet.

  Maar dit is mijn mening natuurlijk, misschien kun je ergens juridisch advies inwinnen.

  Gr,

    /   Beantwoorden  / 
 61. clau

  die stagebegeleidster van mij is een echt kreng. daarom wilde ik niks meer met haar te maken hebben en heeft zij dus wel aangifte gedaan. ik moet vrijdag dus naar de politie heen.
  en idd.. er is geen persoonlijk gewin voor mij behalve dan dat ik haar niet meer hoefde te zien.
  bedankt voor je reacties!

    /   Beantwoorden  / 
 62. Orhan

  Hallo,

  Ik heb een vraag betreft het volgende: Ik heb 30 maanden gehad en uitgezeten alleen heb ik mijn voorwaardelijk van 4 maanden ook opgelegd gekregen. Ik ben in cassatie gegaan waardoor mijn 4 maanden tijdelijk niet in werking waren getreden. Nu ben ik zo’n 2 maanden echt vrij maar die cassatie komt eraan en die gaat waarschijnlijk niet aangenomen worden. Nu ik weer als een normaal burger leef en positief functioneer in de samenleving. Moet ik dan alsnog naar binnen of wat? Heeft iemand hier ervaring mee?

  Bedankt,

  Met vriendelijke groeten,

  Orhan

    /   Beantwoorden  / 
 63. Sven

  ik heb toen ik 16 was 3 maande voorwaardelijk gehad met werd verder niet veroordeeld, heb ik dan een strafblad?”

  greetz

    /   Beantwoorden  / 
  1. Danielle

   Nee, deze wordt kwijtgeschonden op het moment dat je meerderjarig wordt. Dus op het moment dat je 18 jaar bent, begin je met schoon schip.

     /   Beantwoorden  / 
 64. ann de kroon

  kennisgeving voorwaardelijke veroordeling.Ik werd veroordeeld voor een werkstraf van 54 uur.gepleegd op 4 oktober 2007.Hoger Beroep uitspraak was 25 november 2009.betekenis van voorwaardelijke veroordeling.Bij de uitspraak heeft het gerechtshof bepaald straffen gedeeltelijk of geheel opgelegd.Dat betekent dat gedeeltelijkevan de straffen in het beginsel niet worden uitgevoerd.Het gerechtshof kan echter later bevelen,voorwaarderlijk opgelegde straffen alsnog ten uitvoer worden gelegt,indien de veroordeelde zich voor het einde van de vastgestelde proeftijd aan een strafbaar feit heeft schuldig gemaakt of eventueel bij de veroordeling gestelde voorwaarden niet heeft nageleefd.
  Vandaag kreeg ik een oproeping van de reclassering om de taakstraf te gaan doen van 54 uren.

  Maar wat als ik die niet kan doen vanwege ziekte.Ik woon in Belgie en heb belgische nationaliteit moet ik die taakstraf dan nog doen.?

    /   Beantwoorden  / 
 65. ann de kroon

  ik bedoel bij dit laatste dat ik veranderd ben van nationaliteit.

    /   Beantwoorden  / 
 66. ann

  werd veroordeeld voor taakstraf voor de duur van 54 uren.
  evangenissttraf voor de tijd van 3 maanden voorwaarderlijk met een proeftijd van 2 jaar.
  taakstraf is dat een straf die ik nog moet doen en wat betekend dan kennisgeving voorwaarderlijke veroordeling?

  mvg

    /   Beantwoorden  / 
 67. j versluis

  Kan iemand mij aub vertellen of meineed kan verjaren? Dank u.

    /   Beantwoorden  / 
 68. j versluis

  Ik vergat nog te vermelden: chantage. M.a.w. na hoeveel jaren verjaren meineed en chantage? Dank voor uw hulp.

    /   Beantwoorden  / 
 69. j versluis

  Kan iemand mij a.u.b. vertellen of chantage en meineed kunnen verjaren? Zo ja, na hoeveel jaar? Dank u!

    /   Beantwoorden  / 
 70. lady

  Een familielid van mij heeft 10 maanden voorwaardelijk gekregen,hij heeft zich helaas niet aan de regels gehouden omdat hij niet naar de reclassering is geweest! Hij is helaas opgepakt omdat hij dus niet aan de regels heeft gehouden en niet omdat hij een strafbare feit heeft gepleegd. Weet iemand of hij nou toch die 10 maanden voorwaardelijk moet zitten of niet? Is het mogelijk om
  een taakstraf bv te krijgen? Ik hoop dat iemand mij hiermee kan helpen. Alvast bedankt voor uw reactie. Met vriendelijke groet.

    /   Beantwoorden  / 
 71. karin

  mijn vriend had 3jaar proeftijd gekregen,in zijn laatste 4 weken voordat deze afliep heeft hij 1 klein ding overtreden,(een afspraak met de reclassering) die vrouw van de reclassering mag hem niet en heeft dit feit (ondanks dat hij dit voorval eerlijk tegen haar verteld heeft)aangepakt om naar de officier van justitie te stappen,hij is dus opgepakt en moet nu een jaar zitten….wat heb ik een hekel aan dat mens,dat haar “macht”te pas en onpas te kunnen gebruiken…

    /   Beantwoorden  / 
  1. sylvia

   hoi karin. wat u hier schrijft heb ik ook meegemaakt er zijn reclasseringen die hun macht misbruiken en dat gebeurd heel veel bij die reclasseringen ze houden ook hun hand boven hun hoofd ze beschermen elkaar en geven ook vaak de patienten de schuld als zij iets fout doen. de rechter gelooft hun altijd, ze helpen toch mensen nou ik heb het niet zo meegemaakt ze breken mensen daar. en weet je waarom om het geld. en de macht. ik wil graag een website tegen die lui maken, voor meer reactie s en dat dat moet stoppen. als jij wilt helpen.

     /   Beantwoorden  / 
 72. hans

  help help help!!!!

  hallo,

  ik had een vraag. ik had in 2007 een voorwaardelijke celstraf van 14 dagen opgelegd gekregen met een proeftijd van 2 jaar. in de 2 jaar heb ik een kleine strafbare feit gepleegd. nu moet ik dus voorkomen voor deze zaak. maar heb dus nu ook een oproep gehad voor een tenuitvoerlegging van de voorwaardelijke straf van 14 dagen.

  nu was mijn vraag als ik naar de rechtbank ga, kan het dan zijn dat de rechter beslist dat de voorwaardelijke straf ten uitvoer word gelegd. en kan ik dan gelijk bij de rechtbank worden aangehouden en deze straf gelijk moet uitzitten???

  alvast bedankt voor uw hulp…

    /   Beantwoorden  / 
  1. karin

   hoi,

   weet niet of ik je echt verder kan helpen,maar ik kan op dit moment met allerlei vragen terecht bij [email protected] mijn vriend zit nu een straf van 1 jaar voorwaardelijk uit en als ik over bepaalde rechten ofzo iets wil weten mail ik daarheen en heb dan binnen een dag ook antwoord…

   suc6

     /   Beantwoorden  / 
 73. J.M

  Ik ben een jaar geleden veroordeeld voor een werkstraf van 70 uur. Ik heb deze uitgevoerd. Nou weet ik niet hoelang mijn voorwaardelijke gevangenisstraf en proeftijd is. Hoe kan ik daar achter komen? Ik zou het heel graag willen weten. AUB wie kan mij helpen.

    /   Beantwoorden  / 
 74. naima

  ik ben ambtenaar en ze hebben aangifte gedaan tegen mijn met valsheid in geschrifte en ambtsbedrijf??? Ik snap er niks van heb dit helemmaal niet met opzet gedaan. Wat gaat er nu gebeuren. Ik kan er niet van slapen dit is echt uit de hand gelopen

    /   Beantwoorden  / 
  1. wollepoppie

   Ik denk ontslag op staande voet.

     /   Beantwoorden  / 
 75. Rick

  Heb begin dit jaar een straf opgelegd gekregen van o.a 1 maand voorwaardelijk + 1000euro boete, met een proeftijd van 2jaar ( voor vuurwerkhandel enz). Stel je word gepakt voor een HEEL ander delict, krijg je dan toch die voorwaardelijke straf opgelegd, ook al is het een heel ander misdrijf? Kan niet echt een antwoord vinden op deze vraag, overigens zover ik weet zijn er geen specifieke voorwaarden ge-eist. En je strafblad gaat toch naar een bepaalde tijd weg, b.v. na 5 of 10 jaar? MVG Rick

    /   Beantwoorden  / 
  1. wollepoppie

   Hoi Rick, ieder strafbaar feit wat het ook is heeft invloed op je voorwaardelijke straf, die wordt gelijk omgezet in gevangenisstraf als je aangehouden wordt voor iets anders.

     /   Beantwoorden  / 
 76. Linda

  ik heb een vraag, mijn ex is ong een jr geleden veroordeeld tot 2jr voorwaardelijk met 80 strafuren voor huishoudelijkgeweld en mishandeling, nu komt hij de strafuren niet na en hij heeft van de week mijn autoruit ingeslagen omdat ik de deur niet wilde openen. ik heb aangifte gedaan. Wat gebeurd er nu? Heeft dit invloed op zijn voorwaardelijke straf? Ook moet hij voor een andere zaak/ander feit (onder invloed rijden) in januari voorkomen,dit feit heeft wel plaats gevonden voor de uitspraak van de rechter voor zijn voorwaardelijke straf. Heeft dit ook invloed op zijn voorwaardelijke straf? mvg linda

    /   Beantwoorden  / 
 77. wollepoppie

  als hij zijn taakstraf niet uitvoert mag hij gewoon 2 jaar de bak in, zo werkt dat hier! Dan is de straf dus niet meer voorwaardelijk!

    /   Beantwoorden  / 
 78. Linda

  dankjewel voor je reactie maar hij heeft nog even de tijd om die uit tevoeren (voor 4febr), hij zegt zelf dat hij psychisch in de war is, momenteel zit hij in de ziektewet van de ww krijgt hij dan vrijstelling van zijn taakuren? ik dacht zelf van niet. ook heeft hij 2wk geleden mijn autoruit ingeramd hier heb ik aangifte van gedaan, is het inslaan van een autoruit een strafbaar feit? ook moet hij 14jan voorkomen voor een ander feit wat voor zijn uitspraak van 2jr voorwaardelijk plaats vond, heeft dit ook invloed op zijn voorwaardelijke straf? mvg linda

    /   Beantwoorden  / 
 79. wollepoppie

  alle strafbare feiten die je pleegt of ooit gepleegd hebt (ook in inslaan van de autoruit) tellen absoluut niet in zijn voordeel. Ik denk dat zijn voorwaardelijk omgezet wordt in een gevangenisstraf en ik denk dat er bij die maand die ie heeft staan nog wel wat bij komt, niet zo’n slimme zet geweest van je ex dus. Weet redelijk hoe justitie werkt, mijn ex-man zit momenteel ook vast.

    /   Beantwoorden  / 
 80. Linda

  dankejewel voor je reactie, ik weet dat er bij de laatste uitspraak gezegd is dat dit zijn laatste kans was, hij had in die tijd werk en dit heeft denk ik wel meegespeeld in zijn vonnis. hij is momenteel werkloos en flink aan de drank en hij doet er helemaal niks aan ook denk ik dat hij een spelletje speelt bij het uwv want hij hoeft helemaal niks nu en zit in de zieketwet van de ww. die taakstrafuren moeten voor 4 febr gedaan zijn dus hij kan het nog halen. maar hij heeft wel opzettelijk mijn autoruit ingeslagen dus ik neem aan dat er toch wel een keer iets zal gebeuren!!! hij heeft altijd met alles weg kunnen komen maar dit zal toch wel een keer stoppen hoop ik.mvg linda

    /   Beantwoorden  / 
 81. wollepoppie

  Er gaat echt wel wat gebeuren hoor! Hij komt echt niet onder een gevangenisstraf uit, en dan heeft ie nog een probleem ook, dan wordt bij het uwv zijn uitkering ingetrokken. Mijn ex man heeft ook een uitkering en die wordt accuut stopgezet zodra je vast komt te zitten.

    /   Beantwoorden  / 
 82. henry

  Ik ben veroordeeld voor de duur van 12 maanden waarvan 2 voorwaardelijk + de voorwaardelijke straf van 78 dagen uit een andere zaak. Ik heb toen hoger beroep aangetekend maar heb wel de straf van 10 maanden uitgezeten. Het voorwaardelijke gedeelte kon ik toen niet uitzitten. In hoger beroep is de uitspraak hetzelfde gebleven. Het is ondertussen een TUL geworden. Die 78 dagen moet ik dus nog uitzitten.
  Is er misschien een mogelijkheid om die celstraf nog om te laten zetten naar een alternatieve straf. Ik hou m’n eigen aan de voorwaarde van de reclassering, ik volg trouw 2 trainingen die mij opgelegd zijn, ik heb weer een vaste baan en ik heb ondertussen mijn kinderen weer terug. Ik heb na mijn vrijlating ook helemaal niks meer met justitie te maken gehad. Ik ben nu 2 en een half jaar vrij.
  kortom ik heb mijn leven weer op de rails. De zaken waar ik voor veroordeeld ben zijn allemaal gewelds delicten.
  alvast bedankt.

    /   Beantwoorden  / 
 83. moeder

  hallo ik heb een vraag
  mijn zoon moet tot 23 december vastzitten.
  vandaag moest hij voor een andere zaak voor en kreeg daarvoor 3 maanden.
  als hij in hoger beroep gaat komt hij dan 23 december wel eerst vrij?

    /   Beantwoorden  / 
  1. wollepoppie

   Nee dat denk ik niet, ik denk dat de kans heel groot is dat hij dan vast blijft zitten tot het hoger beroep voorkomt.

     /   Beantwoorden  / 
   1. moeder

    maar ik hoorde dat hoger beroep wel een halfjaar kan duren dus is het dan niet zo dat hij eerst vrij komt en later weer een oproep krijgt?

      /   Beantwoorden  / 
 84. wollepoppie

  Hoi,

  Nee bij mijn ex was dat niet zo, die bleef die tussenperiode vastzitten.

    /   Beantwoorden  / 
 85. ervaringsdeskundige

  Aan Moeder ; Hij moet gewoon blijven zitten. Bij een eventuele hoger beroep wat pas over 6 maanden dient, heb je grote kans dat de straf naar boven wordt bijgesteld naar de periode die hij zit vanaf de 23ste december. Je moet wel zeker weten dat hoger beroep zinvol is. Als hij 3 maanden heeft gekregen, en er zijn geen nieuwe feiten die ander licht op de zaak werpen in hoger beroep, pak dan gewoon je drie maanden. Liever 3 maanden op zeker dan de kans op 6 zou ik zeggen. Kop op. Drie maanden zingt ie wel uit hoor.

    /   Beantwoorden  / 
 86. Lyla39

  Hallo allemaal, Ik heb een vraagje . Ik ben voor de rechter en de politie rechter verschenen zo’n 3 1/2 jaar geleden voor het rijden onder invloed. Ik heb een Ema cursus kunnen doen een geld boete kunnen betalen van zo’n 750 euries en kreeg 2 jaar voorwaardelijk. Inmiddels zijn die 2 jaar allang om en is er nooit meer wat voor gevallen. ( dus heb er aardig van geleerd !!! ) Aangezien ik natuurlijk niet weet hoelang dit strafblad blijft staan doet het volgende probleem zich voor. Mijn vader woont in de USA en is opgegeven, nu wou ik met mijn broer naar Amerika toe en heb je een visum nodig. Er werd op de site van ESTA SCREEN gevraagd of je ooit een misdrijf of met politie in aanraking ben geweest.
  Me broer heeft ja ingevuld , waardoor nu het Visum is afgekeurd . Amerika is 1 van de landen die het aller moeilijkste is en daarom word je vooraf al gescreend.Mijn vraag is of je dan meteen niet meer het land in mag voor dit gebeuren en of je uberhaupt nog ooit het land in komt. Ik hoor verhalen over wel een strafblad met een geld boete maar ook weer niet ???? Is er iemand die hier ervaring mee heeft ???

  Bijdeze kom je echt jezelf tegen met een strafblad !!!

  Alvast bedankt .

    /   Beantwoorden  / 
 87. benjamin

  Ik heb een voorwaardelijkestraf van 2 weken jeugddetentie met proeftijd van 2 jaar. 1 jaar is al voorbij maar ik heb scooter maar nog geen rijbewijs wat als ik gepakt word voor rijden zonder rijbewijs mee scooter moet ik dan 2 weken jeugddetentie of gewoon boete betalen voor rijden zonder rijbewijs?

    /   Beantwoorden  / 
 88. Yasmine

  Hallo,
  Ik heb een leuke man ontmoet maar hij vertelt jaren geleden 2 jaar voorwaardelijk te hebben gekregen door agressief gedrag naar een bijna-familielid. Hij doet er erg vaag over en volgens hem was het verdediging. Volgens een vriendin kan dat niet en moet hij waarschijnlijk explosief gewelddadig zijn geweest en heeft hij naar haar idee ook gezeten (wat hij ontkent).
  Ik zou graag een beeld willen hebben of deze uitspraak klopt en welk gedrag er hoort bij die mate van geweld.

    /   Beantwoorden  / 
 89. Johnny

  Ey, deze is gevaarlijk noh. Je weet broeder, die voorwaardelijke ding is minder gevaarlijk. Maar onvoorwaardelijk is gevaarlijker je weet noh. Anders moet je vluchten met hoofdletter V, je weet toh. Maar goed, je weet, bij mij kun je die echte expertise verwachten. Dus geen dank, je weet noh. Maar anders vraag die e-mail van me en ik kan je alle juridische hulp gunnen, je weet, ik ben niet greedy noh. Deze man is knowledge kind of person toh, dus je weet, alle kennis die ik heb is machtig noh. Johnny is de naam, met hoofdletter J. Je weet, ik heb die echte kennis. Herriner mijn naam vroeg voor het te laat is toh, je weet. Peace bro.

    /   Beantwoorden  / 
 90. Robby

  Hallo ik heb een strafblad en een 2jaar voorwaardelijk wat als ik nu op een scooter ga rijden zonder rijbewijs en ik word gepakt ?

    /   Beantwoorden  / 
 91. Eric

  Ik heb een vraag.

  Mijn moeder is mishandeld en de dader heeft hiervoor een jaar voorwaardelijk gehad. Hij heeft binnen deze periode een vernieling gepleegd en met de dood gedreigd in het bijzijn van de politie. Hij heeft de vernieling ook bekend. Heeft iemand enig idee wat we kunnen verwachten wat voor straf hij nu gaat krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 92. huda

  geachte heer/mevrouw

  waarschijnlijk krijg ik voorwaardelijkgevangenisstraf van 2 maanden met verplichtebehandeling. is er dan sprake van een RM. rechterlijke machtiging.?

  behandeladvies is dat ik therapie moet volgen zoals. gedragstherapie, pmt, agressietraining en zo. maar ik ben ook verslaafd aan alcohol en weed. de instantie die de behandeladvies geeft (inforsa) weet dat ook. ben ik dan verplicht voor een opname om af te kicken.

  is er dan sprake van een gedwongenopname met rm of zonder gedwongen.

  bedankt

  m.vr.gr

    /   Beantwoorden  / 
 93. Riet

  Als je vier jaar geleden door stomme fout opgepakt werdt als winkeldiefstal en kreeg boete en in de 4 jaar daarna kwam je niet meer in aanraking met justitie kan je nu als beveiliger werken??

    /   Beantwoorden  / 
 94. chris

  jongen 23jr pdd-nos moet 21dgn gevangenschap. maar voor pdd-nos is dit funest! net weer leven op order; school, woning, baan. kan de rechter dit omzetten naar taakstraf? hoe pak ik dit aan? wie kan ik daarvoor benaderen?

    /   Beantwoorden  / 
 95. Thomas

  Hey
  Ik heb 2 jaar voorwaardelijk gekregen en een taakstraf van 120 uur waarvan 60 voorwaardelijk die heb ik in een rechtzaak op 1 februari gekregen en nu krijg ik een brief binnen van 21/22 november dat ik toen ook een strafbaar feit heb gepleegd maar had was voordat ik voorwaardelijk kreeg kan ik nu gaan zitten of?… Want het was wel voor dat ik mijn straf heb gekregen ..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.