Categorie: "Media"

Lucia de B. (film 2014)

Ze werd ‘de engel des doods’ genoemd, zou minimaal zeven moorden hebben gepleegd, minstens drie pogingen tot moord hebben begaan, werd veroordeeld tot levenslang en zat bijna zeven jaar in de gevangenis. Onschuldig. Het verhaal van een van de grootste rechterlijke dwalingen die ons land kent, klinkt eerder als het script voor een spannende film dan als een waargebeurd verhaal. Dat dit verhaal verfilmd werd, was dan ook een kwestie van tijd.

Officier van Justitie – Dossier van een moordzaak

Bron: rechtspraak.nl

Een Officier van Justitie (OvJ) is een functionaris van het Openbaar Ministerie (OM) bij rechtbank en kantongerecht, belast met opsporing en vervolging van strafbare feiten. Erg tot de verbeelding spreekt deze omschrijving niet en echt zichtbaar wordt een OvJ voor veel mensen pas in de rechtszaal bij een strafzaak.

Nieuw seizoen Pro deo

Afbeelding: RTL.nl

Vorig jaar was in de serie Pro deo te zien hoe Martijn Krabbé samen met vier advocaten, mr. Jan-Hein Kuijpers, mr. Mariëlle van Essen, mr. Cees Korvinus en mr. Oscar Hammerstein, de strijd aanging om een lang slepend conflict tot een goed eind te brengen. Vanavond begint op RTL4 het tweede seizoen van deze serie.

Vrijheid van filmpjes maken

Afbeelding: iStockphoto

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. ” Voor het openbaren van gedachten of gevoelens (…) heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. (…)” (art. 7, lid 3, Grondwet)
Het lijkt heel simpel, maar de grens tussen dit grondrecht en bijvoorbeeld (strafbare!) belediging is dun. Wat voor de één satire is, is voor de ander al belediging.

Themaweek op Holland Doc 24: Spraakmakende rechtszaken

Afbeelding: Holland Doc

Van zaterdag 28 september tot en met vrijdag 4 oktober 2013 op Holland Doc 24

Dinsdag 1 oktober is op Nederland 2 de documentaire De verdediging van Robert M. te zien, gemaakt door Meral Uslu en Maria Mok voor NCRV Dokument. Het documentairekanaal Holland Doc 24 vertoont naar aanleiding hiervan een reeks buitengewone documentaires over spraakmakende rechtszaken. Met onder andere het tweeluik Milosevic on trial en Purgatory, het derde en laatste deel van het geruchtmakende drieluik Paradise lost over drie ten onrechte veroordeelde tieners.

De Rijdende Rechter – welles, nietes

Bron: NCRV

Mezelf een fan noemen gaat misschien wat ver, maar ik ben wel dol op de rijdende rechter. Het is een sport geworden om aan het begin van de uitzending de uitkomst te ‘voorspellen’ en het is minstens net zo leuk om na de uitzending na te gaan of ik in dezelfde richting zat, of waarom de rijdende rechter en ik zo totaal verschillend hebben gedacht. Het allermooist zijn misschien ook wel de reacties van andere kijkers. En alhoewel ik in beginsel altijd wel begrijp hoe de rijdende rechter tot zijn oordeel is gekomen, soms zit hij er voor mijn gevoel helemaal naast.

Gerede twijfel

Afbeelding: Gerede Twijfel TV

De Puttense moordzaak, de Zaanse paskamermoord, de Schiedammer parkmoord, Ina Post, Lucia de B., de zes van Breda… Zomaar wat voorbeelden van rechterlijke dwalingen of op zijn minst dubieuze zaken. Voor het onderzoek van (vermeende) rechterlijke dwalingen is het Project Gerede Twijfel opgezet aan de Juridische Faculteit van de Universiteit Maastricht. Op deze projectgroep is de serie ‘Gerede Twijfel’ gebaseerd.

Conviction

Afbeelding: IMDB

Hoe ver zou je gaan voor een familielid dat onterecht tot levenslang wordt veroordeeld voor een moord die hij niet heeft gepleegd? Net zo ver als Betty Ann Waters?

De moeder van Kenny en Betty Ann is een protituee en verwaarloost haar twee kinderen, die daardoor een hechte band krijgen. De volwassen Kenny is een echte lastpost, die niet op de sympathie van de lokale politie hoeft te rekenen. Betty Ann trouwt jong en krijgt zelf twee kinderen. Dan wordt hun buurvrouw vermoord.

Boeven in de bocht

Bron: Klearchos Kapoutsis

Ondanks de tropische temperaturen moet er wel gewoon gewerkt worden. Dat geldt voor de rechterlijke macht en advocatuur, en ook voor winkeldieven. Het hebben van een plan B is natuurlijk altijd handig, maar als je een winkeldief bent kan een plan B het verschil zijn tussen vrijheid en tralies.

Just Cause

Afbeelding: IMDB

De film Just Cause is een regelrechte aanrader en dat zeg ik echt niet alleen omdat ik een vakidioot ben. Natuurlijk is de film extra boeiend als je geïnteresseerd bent in het (Amerikaanse) strafrecht, maar wie gewoon een goede film wil zien komt ook aan zijn trekken. Het is een film die je van begin tot eind op de bank houdt.

Er is een jong meisje verkracht en vermoord en Bobby wordt hiervoor gearresteerd. Na een verhoor dat absoluut geen schoonheidsprijs verdient, bekent hij en wordt hij veroordeeld tot levenslang. Zelf blijft hij ontkennen dat hij iets met deze misdaad te maken heeft.