Themaweek op Holland Doc 24: Spraakmakende rechtszaken

Afbeelding: Holland Doc

Van zaterdag 28 september tot en met vrijdag 4 oktober 2013 op Holland Doc 24

Dinsdag 1 oktober is op Nederland 2 de documentaire De verdediging van Robert M. te zien, gemaakt door Meral Uslu en Maria Mok voor NCRV Dokument. Het documentairekanaal Holland Doc 24 vertoont naar aanleiding hiervan een reeks buitengewone documentaires over spraakmakende rechtszaken. Met onder andere het tweeluik Milosevic on trial en Purgatory, het derde en laatste deel van het geruchtmakende drieluik Paradise lost over drie ten onrechte veroordeelde tieners.


Bron: Holland Doc

Purgatory
Drie heavy metal tieners, ook wel de ‘West Memphis 3’ genoemd, worden veroordeeld voor moord op drie achtjarige kinderen. Ten onrechte blijkt achttien jaar later uit DNA-onderzoek. In Purgatory (2011) het derde en laatste deel van het drieluik Paradise lost laten de met een Emmy Award gelauwerde regisseurs Joe Berlinger en Bruce Sinofsky gerenommeerde experts op het gebied van forensisch onderzoek en betrokkenen terugkijken op de zaak.
Uitzending o.a. op zaterdag 28 september om 21.23 uur

Milosevic on trial
In 2002 begon in Den Haag een van de grootste oorlogsprocessen sinds het Proces van Neurenberg na de Tweede Wereldoorlog. De voormalige Servische en Joegoslavische leider Slobodan Milosevic, ook wel ‘de slager van de Balkan’ genoemd, werd gedaagd voor het Joegoslavië-tribunaal. Hij werd ondermeer aangeklaagd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Regisseur Michael Christoffersen kreeg exclusief toestemming om het proces voor en achter de schermen te volgen. Vier jaar lang filmde hij voor het tweeluik Milosevic on trial (2007) de kopstukken in dit proces.
Uitzending o.a. op zondag 29 september om 22.45 uur

Het oordeel
Hoe gaat het er aan toe achter de gesloten deuren van een rechtzaal? Hoe komen rechters tot hun oordeel en wat houdt een opleiding tot rechter in? In Het oordeel (VPRO, 2011) volgt regisseur Pieter Fleury de Leidse juriste Ouafae Bahi. Na een strenge selectie is zij toegelaten tot de zes jaar durende Raio-opleiding (Rechterlijk Ambtenaar In Opleiding). Hoe houdt Bahi zich hier staande en hoe wordt zij na de eerste zes maanden beoordeeld?
Uitzending o.a. op maandag 30 september om 21.16 uur

The Pirate Bay: Away From Keyboard
In de The Pirate Bay: Away From Keyboard (VPRO, 2013) volgt de Zweedse regisseur Simon Klose de drie oprichters van ’s werelds grootste downloadsite tijdens de rechtszaak tegen The Pirate Bay van 2009 tot 2012. Als ze schuldig worden bevonden aan het schenden van auteursrecht, hangen hen torenhoge schadeclaims en gevangenisstraf boven het hoofd. Hoe gaan de drie computernerds om met de druk die op hen wordt uitgeoefend door de media-industrie?
Uitzending o.a. op dinsdag 1 oktober om 18.55 uur

Water en vuur
Water en vuur (Joost van Seelen, 1998) is een reconstructie van het roerige leven van Marinus van der Lubbe, de vermeende aanstichter van de Rijksdagbrand in 1933. Door de nazi’s beschuldigd werd Van der Lubbe nog geen jaar later onthoofd. Aan de hand van geluidsopnamen van het proces, filmfragmenten, liederen, foto’s, dagboekfragmenten en gesprekken met enkele nog in leven zijnde tijdgenoten, vertelt Van Seelen de levensgeschiedenis van Van der Lubbe en ook hoezeer die verdraaid en gemanipuleerd werd.
Uitzending o.a. op woensdag 2 oktober om 20.54 uur

Presumed Guilty
In de film Presumed Guilty (2008) laat regisseur Roberto Hernandez zien hoe twee jonge Mexicaanse advocaten de onschuld proberen aan te tonen van een jonge Mexicaan die is veroordeeld voor moord. Er volgt een zware strijd tegen corrupte agenten, beïnvloedbare rechters en ooggetuigen, die er op los liegen. De film legt allerlei tegenstrijdigheden in het Mexicaanse rechtssysteem bloot. Mensen zijn daar schuldig totdat hun onschuld is bewezen. In Mexico werd de documentaire tijdelijk verboden. Ondanks, of misschien wel dankzij dat verbod werd Presumed Guilty de best bekeken documentaire uit de Mexicaanse geschiedenis.
Uitzending o.a. op donderdag 3 oktober om 21.21 uur

Meer informatie en een promo over deze themaweek vind je op de website van Holland Doc.

Lees ook:De Rijdende Rechter – welles, nietes
Lees ook:Nomadsgetuige gegijzeld
Lees ook:Straf en misdaad
Lees ook:Inverzekeringstelling
Lees ook:‘Rammende rechter’ niet toerekeningsvatbaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.