Just Cause

Afbeelding: IMDB

De film Just Cause is een regelrechte aanrader en dat zeg ik echt niet alleen omdat ik een vakidioot ben. Natuurlijk is de film extra boeiend als je geïnteresseerd bent in het (Amerikaanse) strafrecht, maar wie gewoon een goede film wil zien komt ook aan zijn trekken. Het is een film die je van begin tot eind op de bank houdt.

Er is een jong meisje verkracht en vermoord en Bobby wordt hiervoor gearresteerd. Na een verhoor dat absoluut geen schoonheidsprijs verdient, bekent hij en wordt hij veroordeeld tot levenslang. Zelf blijft hij ontkennen dat hij iets met deze misdaad te maken heeft.

Professor Armstrong, hoogleraar strafprocesrecht, heeft zijn laatste zaak als advocaat ruim vijfentwintig jaar geleden gevoerd. Sindsdien geeft hij alleen maar colleges. Juist hij krijgt de oma van Bobby op bezoek met het verzoek de brief van haar kleinzoon te lezen. Bobby wil dolgraag met Armstrong praten; Armstrong is de enige die hem kan helpen zijn onterechte veroordeling recht te zetten. Armstrong twijfelt, maar zijn vrouw trekt hem over de streep.

Tijdens zijn onderzoek trekt Armstrong oude wonden open. Dat niet iedereen blij is met zijn hulp aan Bobby is de understatement van het jaar. Hoe meer Armstrong te weten komt, hoe meer hij er ook van overtuigd raakt dat Bobby onterecht is veroordeeld.

Als een medegevangene van Bobby opbiecht dat hij Joanie heeft verkracht en vermoord, over specifieke daderkennis blijkt te beschikken en er nog andere aanwijzingen zijn dat hij de misdaad heeft gepleegd waar Bobby voor vastzit, lijkt het een uitgemaakte kwestie. Maar is het echt zó simpel?

De acteurs zetten overtuigende prestaties neer en het plot zit heel goed in elkaar. Steeds als je als kijker denkt ´het móet zo gegaan zijn, dat kan niet anders´ blijkt er toch een andere mogelijkheid te bestaan.

Als ik Just Cause moet samenvatten met één woord, dan zeg ik ´intrigerend´.

Lees ook:Conviction
Lees ook:Double Jeopardy
Lees ook:Amin M. bekent moord op Ilona Németh
Lees ook:Moordenaar wandelvrouwtje moet straf uitzitten
Lees ook:U vraagt, wij geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.