Geen levenslang voor verdachte Baflo

Bron: Google Maps

Er is een groot verschil tussen lichamelijke en geestelijke ziektes: de lichamelijke kun je over het algemeen zien en zijn dus makkelijker aan te tonen. Achteraf bewijzen dat iemand handelde tijdens een psychose is dan ook een stuk lastiger dan achteraf bewijzen dat iemand niet handelde tijdens een psychose. Alhoewel Alasam S., de verdachte in de zaak Baflo, direct spijt betuigde, het zelf ook allemaal heel erg vond en verklaarde dat hij psychotisch was toen hij zijn vriendin Renske en politieagent Dick van het leven beroofde, ging de rechtbank niet mee in het standpunt van de verdediging en oordeelde dat Alasam volledig toerekeningsvatbaar was op die fatale dag in Baflo.

Volgens de rechtbank had Alasam na de eerste slag die hij met de brandblusser toebracht kunnen stoppen. Maar dat deed hij niet. Zijn handelingen waren daarmee doelgericht en adequaat en Alasam moet daardoor enig besef gehad hebben van waar hij mee bezig was. De rechtbank is daarom van oordeel dat hij niet heeft gehandeld in een gemoedsopwelling en dat er -dus- sprake is van voorbedachte rade. De rechtbank achtte twee keer moord en twee keer poging tot moord bewezen.

Omdat er volgens de rechtbank geen sprake was van een ziekelijke stoornis op het moment van handelen, kan het gebeurde hem volledig worden toegerekend. Het OM eiste levenslag, de rechtbank legde een gevangenisstraf op van 28 jaar. Een levenslange gevangenisstraf biedt geen enkel perspectief ooit nog terug te keren naar de samenleving. Maar Alasam is een uitgeprocedeerde asielzoeker, die zeker weet dat hij bij terugkeer naar zijn vaderland vermoord zal worden. Dus naar welke samenleving keert hij na het uitzitten van zijn straf terug? Ach, misschien is Benin tegen die tijd wél een veilige optie.

Bron: rechtspraak.nl

Lees ook:Doodslag
Lees ook:Zestien jaar voor moord op prostituees
Lees ook:Het brein, het recht en Baflo
Lees ook:Rehabilitatie officier Tonino
Lees ook:‘Holleeder wilde ontsnappen’

2 reacties op “Geen levenslang voor verdachte Baflo

  1. Mae U. Marks

    UPDATE – 7 maart 2013 – hoger beroep Het Openbaar Ministerie gaat niet in hoger beroep. Een woordvoerster zegt dat de rechtbank volledig op de lijn zit van het OM wat de juridische kwalificaties betreft (moord, pogingen tot moord) en de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte. Na beraad kunnen wij ons vinden in de forse straf die is opgelegd, zegt de woordvoerster.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Cathleen Potts

    ‘Ze kunnen het dus niet vaststellen maar ook niet helemaal uitsluiten. Dat is heel wat anders’, aldus de raadsman. ‘Een van de agenten had een lichaam zonder ziel, een leeg omhulsel gezien. Zei dat Alasam als een zombie liep en dat zijn ogen niet meer waren dan twee zwarte bollen. Zelfs kogels konden hem niet afremmen. Dat moet wel betekend hebben dat mijn cliënt zich in een psychose heeft bevonden. Dat er wel degelijk een relevant verband tussen het gebruik van medicijnen en het geweld heeft bestaan.’ En dus vindt Van Linde dat Alasam volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard moet worden. Omdat hij niet heeft kunnen bevatten wat hij heeft gedaan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.