Doodslag

Als je iemand doodt, kan dat gepland of ongepland zijn. Bij zowel moord als doodslag is sprake van het opzettelijk doden van iemand, maar bij moord gebeurt dat met voorbedachten rade. Is er geen sprake van voorbedachten rade, dan spreek je van doodslag. De maximumstraffen op deze twee delicten zijn verschillend: de maximumstraf voor doodslag is vijftien jaar, voor moord is dat levenslang.

Lees ook:Moordenaar wandelvrouwtje moet straf uitzitten
Lees ook:Burger straft zwaarder dan rechter
Lees ook:U vraagt, wij geven
Lees ook:Patrick, Joran, Peter R., Natalee en het AD
Lees ook:Geen levenslang voor verdachte Baflo

Eén reactie op “Doodslag

  1. Ank

    Bij doodslag kan er ook opzet in het spel zijn, alleen heb je dat van tevoren niet gepland. Opzet houdt in: willens en wetens. Stel dat iemand ruzie krijgt in de kroeg, een mes pakt en iemand neersteekt: dan kun je er gerust van uitgaan dat er van opzet sprake is, alleen heb je deze doodslag niet gepland. Verder heb je ook nog zoiets als ‘voorwaardelijk opzet’ wat inhoudt dat je ‘willens en wetens de aanmerkelijke kans voor lief neemt’ dat iemand komt te overlijden. Dit is bijvoorbeeld het geval met roekeloos rijgedrag.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.