U vraagt, wij geven

De afgelopen weken vielen mij een paar krantenberichten op. In één stond dat de criminaliteit in Nederland de afgelopen kwart eeuw bijna gelijk is gebleven. In de andere stond dat criminelen tegenwoordig zwaarder gestraft worden. Hoe komt dat?


Rechters leggen tegenwoordig zwaardere straffen op dan, zeg, vijftien jaar geleden. Niet alleen voor ernstige delicten maar ook voor kleine vergrijpen.

Vonnissen van acht jaar voor doodslag zijn geen uitzondering meer, terwijl voor hetzelfde delict vijftien jaar geleden ongeveer vier jaar gegeven werd.Rechters geven ook vaker de hoogste straf die er is: levenslang.

Het feit dat rechters zwaarder zijn gaan straffen, kan toegeschreven worden aan de verharding van het rechtsklimaat in ons land. Vanwege de vervroegde invrijheidsstelling komen gevangen bijna altijd na tweederde van hun straf vrij, wat ook kan meespelen bij de beslissing om zwaarder te vonnissen.

Omdat velen zwaardere vonnissen eisen, zou je denken dat de criminaliteit flink gestegen is in ons land. Dat is niet het geval. In de afgelopen 25 jaar nam het aantal delicten weliswaar toe van 4 miljoen naar 4,6 miljoen, maar die stijging is vrijwel volledig toe te schrijven aan de bevolkingstoename.
Waar komt die roep dan vandaan? Voor een groot deel wordt het beeld dat burgers over criminaliteit hebben, bepaald door de media. De aandacht voor misdaad is groot en mensen horen en lezen over rechtszaken en gaan steeds vaker een oordeel vormen.

Media besteden veel aandacht aan de slachtoffers. Daardoor vinden velen al snel dat criminelen te licht gestraft worden voor hun daden. Gevolg: de maatschappij eist hogere straffen.

Lees ook:Burger straft zwaarder dan rechter
Lees ook:Straf en misdaad
Lees ook:Burger straft lager bij meer dossierkennis
Lees ook:OM in hoger beroep in Hofstadzaak
Lees ook:Computer berekent vonnis in China

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.