Meer aangiften via internet

Het aantal aangiften via internet stijgt sterk. Vorig jaar (166.000) was al een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor (88.000), en dit jaar stijgt het aantal weer. De teller staat nu op 131.000, zo blijkt uit cijfers van het Nederlands Politie Instituut.

Mensen kunnen digitaal aangifte doen van diefstal, auto-inbraak en vernieling. Volgens de politie is de ‘aangiftebereidheid’ toegenomen doordat het voor mensen nu makkelijker is om aangifte te doen. Een prima zaak lijkt mij!

Lees ook:Politie in Amsterdam gaat meer mensen oppakken
Lees ook:Afblijven van die ambulancebroeders!
Lees ook:Brabantse bende
Lees ook:Verder onderzoek naar zaak Lucia de B.
Lees ook:Patrick, Joran, Peter R., Natalee en het AD

Eén reactie op “Meer aangiften via internet

  1. G.

    Sjan, moet me even van het hart;

    Er is een verschil tussen aangifte en vastlegging. De politie heeft, zeker als het gaat om familiekwesties, een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van het doen van aangifte. Als ze het enigszins kunnen redden, wordt het enkel een vastlegging. Dit wordt onderbouwd door aan te geven dat bij aangifte het politie- en justitieapparaat onevenredig wordt belast en als hoofdreden wordt dan aangehaald dat de officier de aangifte in het overgrote deel van de gevallen niet tot behandeling overgaat.

    Dit lijkt mij toch een stukje onterecht officiertje van justitie spelen. In een praktijkgeval heeft iemand aangifte gedaan, kreeg tijdens het opnemen van de aangifte van de agent te horen dat de aangifte door de officier terzijde zou worden gelegd. Niets bleek gelukkig minder waar; het is opgepakt, er is een zaak van gemaakt en ‘dader’ is uiteindelijk door de politierechter veroordeeld.

    Ik vind het heel zorgwekkend dat de politie zich deze rol toeëigent. Enkel en alleen gebaseerd op het feit de eigen werklast zo marginaal mogelijk te houden.

    Daarnaast wordt het degene die aangifte doet zeker niet altijd duidelijk dat de politie het aangegevene als vastlegging administreert. De aangever denkt dat er wat aan gedaan gaat worden terwijl het enkel en alleen kan dienen als extra bewijslast bij een eventueel feit die wel wordt aangegeven en later vervolgd.

    Dit is niet uit mijn duim gezogen, maar de dagelijkse praktijk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.