Vermoedelijke moordenaar Melanie Sijbers had nog in tbs-kliniek moeten zitten

De fouten blijven zich opstapelen in ons rechtssysteem. Nu hoor ik weer dat de man die Melanie Sijbers vermoord heeft, niet vrij had mogen komen uit de tbs-kliniek waar hij sinds 1988 vastzat.

Hij werd al twaalf jaar behandeld en de Van Mesdagkliniek vond het niet verantwoord om de man op vrije voeten te stellen. Het gerechtshof ging in 2001 tegen dat advies in (op aanraden van het Pieter Baan Centrum) en liet hem gaan. Waarom in godsnaam? De Van Mesdagkliniek zegt echt niet voor niks dat de man vast moet blijven zitten en bovendien was de Geldroppenaar al meerdere keren ontsnapt. Hij werd na zijn vrijlating nog wel in de gaten gehouden door de reclassering – tot 2003. Daarna was hij – helaas – vrij om te gaan en staan waar hij wilde…

Lees ook:Nomadsgetuige gegijzeld
Lees ook:Taïda gaat zelf weg
Lees ook:Moordloze dag
Lees ook:Een eenvoudige zin
Lees ook:Nog steeds geen proefverlof voor Volkert van der G.

4 reacties op “Vermoedelijke moordenaar Melanie Sijbers had nog in tbs-kliniek moeten zitten

 1. Ank

  Het is wel makkelijk om nu de schuld te geven aan de rechter maar het PBC is een instantie met veel gezag en als zij adviseren om iemand ‘los’ te laten dan legt de hof dat advies niet zomaar naast zich neer. Het PBC beschikt namelijk over een bepaalde deskundigheid en de rechtbank niet. Dat het in dit geval ontzettend verkeerd uitvalt is moeilijk te accepteren maar het valt niet in de schoenen van het hof te schuiven naar mijn mening!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sjan

  Klopt, maar de Van Mesdagkliniek adviseerde ook uitdrukkelijk om de man níet vrij te laten. Dan is het aan de rechter om daarin een keuze te maken… die deze keer dus verkeerd heeft uitgepakt…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ank

  Klopt, maar het PBC is een Psychiatrische Observatiekliniek van het Ministerie van Justitie, hier worden verdachten intensief geobserveerd door gedragspsychologen. Bovendien gaat het om een multidisciplinair onderzoek (psychiater, een psycholoog, een groepsleider en een forensisch milieuonderzoeker). DE UITEINDELIJKE TAAK VAN HET PBC IS HET UITBRENGEN VAN EEN ADVIES AAN JUSTITIE. De taak van een TBS kliniek (van mesdag) is het behandelen van een TBS-er. Het is dus niet raar dat een rechter meer gewicht toekent aan het advies van het PBC dan aan dat van een TBS kliniek. Aangezien het Hof op dit gebied geen expertise bezit, kunnen zij nl. niet oordelen wie de juiste conclusie heeft getrokken en zijn ze geneigd de instantie met meer expertise te volgen in hun oordeel! Ik zou er echter voor pleiten dat het PBC meer met TBS klinieken samenwerkt om dit soort verschrikkelijke dingen te voorkomen!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Sjan

  Dat lijkt me inderdaad een uitstekend idee… maar of ze dat ooit gaat gebeuren??

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.