Burger straft lager bij meer dossierkennis

Afgelopen week verscheen het bericht dat burgers over het algemeen hoger zouden straffen dan rechters. Nu blijkt dat ze lager straffen als ze meer kennis hebben van het dossier. Dat heeft de Raad voor de rechtspraak laten onderzoeken.

Het Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving in Leiden heeft bekeken of het verschil in oordeel veroorzaakt wordt door het verschil in kennis over de zaak. En dat blijkt dus het geval. Mijn mening: laat het oordeel aan de kenners – de rechters dus – over.
Lees hier meer over het onderzoek.

Lees ook:Burger straft zwaarder dan rechter
Lees ook:U vraagt, wij geven
Lees ook:Mink K. krijgt nieuwe rechters
Lees ook:Jurisprudentie
Lees ook:Leken bij rechtszaken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.