Nog steeds geen proefverlof voor Volkert van der G.

Bron: zalouk webdesign

‘Volkert van der G. mag op proefverlof,’ zegt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). ‘Nee, mag ‘ie niet!’ roept Teeven. ‘Welles!’ zegt de RSJ. ‘Nietes! Nietes! Nietes!’ roept Teeven, waarbij hij – zo zie ik het tenminste voor me – met z’n wijsvingers in z’n oren en z’n ogen stevig dichtgeknepen koppig op de grond staat te stampen. ‘Ik ga het tegen m’n vader zeggen hoor!’ en hij rent naar Mark Rutte, van wie iedereen weet dat hij een proefverlof voor Volkert van der G. op z’n zachtst gezegd geen al te best idee vindt.


Rutte neemt zijn uitspraken over het proefverlof van Van der G. niet terug (er kan geen sprake kan zijn van proefverlof voor de moordenaar van Pim Fortuyn; de bewindspersoon die het verlof alsnog toekent, moet aftreden), de RSJ is van oordeel dat ‘het belang om aan klager verlof te verlenen in dit stadium van de detentie dient te prevaleren boven de mogelijke maatschappelijke onrust en de risico’s die verlofverlening aan klager met zich mee kan brengen’, Teeven wijst de aanvraag voor proefverlof weer af en Volkert van der G. gaat weer in hoger beroep.

Ik heb inmiddels het idee dat die hele maatschappelijke onrust, waar Teeven zo’n heet hangijzer van maakt, vooral bestaat in het hoofd van politici. Van der G. is eerder op proefverlof geweest en toen kraaide er geen haan naar. Bovendien komt de man over zeven maanden vrij. En dan, vroeg ik me een jaar geleden ook al af.

Misschien moet iedere aanvraag voor proefverlof die gedaan wordt voortaan eerst maar goedgekeurd worden door Den Haag, want blijkbaar hebben die lui daar verstand van álles. En dat ze geen idee hebben hoe een zaak juridisch in elkaar steekt, houdt ze bepaald niet tegen hun mening te geven over lopende strafzaken. All animals are equal, but some animals are more equal than others (George Orwell, Animal Farm) gaat blijkbaar ook op voor gedetineerden.

Trias politica? Ach wat, machtenscheiding was toch altijd al meer machtenverdeling. Dus waarom niet alles in één grote pan en er een lekker soepje van koken.

 

 

Of Montesquieu zich omdraait in zijn graf, ik weet het niet. Maar hij krabt zich op z’n minst achter de oren.

Lees ook:Geen proefverlof voor Volkert van der G.
Lees ook:Zaak Taïda weer voor de rechter
Lees ook:Column
Lees ook:Rehabilitatie officier Tonino
Lees ook:Lok-iets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.