Definitieve veroordeling voor ‘Snelkookpanmoord’

Bron: Julie Magro

Op 18 december verwierp de Hoge Raad het cassatieberoep dat namens de verdachte van de ‘Snelkookpanmoord’ was ingesteld en zijn veroordeling werd daarmee definitief. De schedel van het slachtoffer in deze zaak werd uitgekookt in een snelkookpan, waardoor de zaak onder deze naam bekend werd, andere lichaamsdelen van het slachtoffer werden aangetroffen langs de snelweg. Het slachtoffer is de broer van de verdachte, Mehmet Y. Mehmet Y. werd eerder door de rechtbank veroordeeld voor de moord op zijn vrouw, wier lichaam nooit is gevonden, maar hij werd voor deze moord vrijgesproken door het hof wegens gebrek aan bewijs. Het wast juist de verdwijning van zijn vrouw in 2002 waardoor de politie Mehmet Y. uiteindelijk kon linken aan de snelkookpanmoord van 1997.

Vermist
In april 2003 meldde Mehmet Y. bij de politie dat hij zijn vrouw als vermist wilde opgeven. Hij had in november 2002 voor het laatst contact met haar gehad. Twee maanden later komt hij weer op het politiebureau en vertelt dat zijn vrouw nog steeds vermist wordt. Bij de politie rijst het vermoeden dat het om een misdrijf gaat en ze neemt de zaak in onderzoek. In het kader van dit onderzoek neemt de politie contact op met de zus van de vermiste vrouw. De zus vertelt dat Mehmet haar heeft verteld dat hij in november 2002 zijn vrouw heeft gewurgd. Naar aanleiding hiervan hoort de politie ook andere familieleden van de vrouw, die ook verklaren dat zij van Mehmet hebben gehoord dat hij hun dochter/zus/schoonzus omgebracht zou hebben. In november 2004 wordt Mehmet aangehouden op verdenking van moord/doodslag op zijn (ex)vrouw.

Moord op broer
Tijdens het onderzoek wordt ook een goede vriendin van de vrouw regelmatig gehoord. Uit haar verklaringen blijkt dat ze vaak bij Mehmet en zijn vrouw over de vloer kwam. Zij vertelt ook aan de politie dat zij van Mehmet heeft gehoord dat hij in 1998 zijn jongere broer heeft vermoord. Een maand later verklaart ze zelfs dat zij daar zelf bij betrokken is geweest en ze wordt aangehouden als verdachte van medeplegen van de moord op de jongere broer van Mehmet. De feiten waarvoor Mehmet Y. in hechtenis zit worden uitgebreid met de verdenking van het medeplegen van de moord op zijn broer. In december 2004 wordt een zoektocht naar vermisten personen ingezet in verband met de verdenkingen en er wordt een link gelegd met de in november 1997 langs een snelweg aangetroffen menselijke resten. DNA-onderzoek wijst uit dat deze resten afkomstig zijn van de broer van Mehmet. Het NFI blijkt een DNA-profiel in de databank te hebben van de broer; hij was in 1995 veroordeeld voor een zedendelict.

Snelkookpan
De mensonterende wijze waarop Mehmet Y. is omgegaan met het lichaam van zijn broer was voor het hof medebepalend voor de strafmaat. De moord vond plaats op 11 november 1997 en was een vooropgezet plan. Het slachtoffer, de broer van Mehmet, zou in de huiskamer voor de kachel gaan liggen. De vriendin van de vrouw van Mehmet zou boven op hem gaan zitten en zijn rug insmeren met ontharingscrème. Mehmet zou vervolgens zijn broer met een hamer de hersens inslaan. Dit plan is wekenlang achter elkaar tot vervelens toe gerepeteerd en op afgesproken wijze uitgevoerd. Daarna is het lichaam van het slachtoffer naar een slaapkamer gesleept en is zijn lichaam in stukken gesneden en gehakt. Het hoofd van het slachtoffer is uitgekookt in een snelkookpan. De huid werd van de lichaamsdelen afgesneden en door de gehaktmolen gedraaid. De penis is van het lichaam afgesneden en door het toilet gespoeld. De stukken van het lichaam zijn op een avond binnen twee weken na de moord op verschillende plaatsen in Nederland neergelegd.

Als…
Deze zaak zou zomaar het scenario kunnen zijn van een horrorfilm, ware het niet dat een babbelzieke verdachte, Mehmet Y., te ongeloofwaardig is voor zo’n film. Uit de gepubliceerde uitspraken blijkt dat hij zijn daden niet bepaald voor zichzelf wilde houden; hij heeft minimaal vijf mensen verteld over de moorden op zijn broer en zijn vrouw. Bovendien kun je je afvragen wat het verloop van deze zaak was geweest als Mehmet niet naar de politie was gegaan om zijn vrouw als vermist op te geven. Het zou zomaar kunnen dat hij dan nog op vrije voeten was. Chef-kok in een restaurant misschien.

Uitspraken:
LJN AZ5880 – medeplegen
LJN BD2237 – wrakingsverzoek
LJN AZ5975 – afwijzing wrakingsverzoek
LJN BY5312 – cassatie

Lees ook:Twaalf jaar voor doodslag Paña
Lees ook:Amin M. bekent moord op Ilona Németh
Lees ook:Brief gevonden in zaak Nicky Verstappen
Lees ook:Moeten alle moordenaars gestraft worden?
Lees ook:Conviction

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.