Vrijheid van filmpjes maken

Afbeelding: iStockphoto

Vrijheid van meningsuiting is een groot goed. ” Voor het openbaren van gedachten of gevoelens (…) heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. (…)” (art. 7, lid 3, Grondwet)
Het lijkt heel simpel, maar de grens tussen dit grondrecht en bijvoorbeeld (strafbare!) belediging is dun. Wat voor de één satire is, is voor de ander al belediging.

Vrijheid van meningsuiting houdt vooral in dat burgers hun mening kenbaar kunnen maken zonder voorafgaande controle van de staat. Art. 7 Gw verbiedt alle vormen van censuur, maar is ook geen vrijbrief om ongestraft álles te kunnen roepen wat in je hoofd opkomt. Bij botsing van grondrechten zijn de feitelijke omstandigheden in het algemeen doorslaggevend. De vrijheid van meningsuiting is – net zoals de andere grondrechten – geen absoluut recht.

Het verbod op censuur en het recht om – in beginsel – vrij je mening te mogen uiten zijn een groot goed. En alhoewel de grens tussen deze vrijheid en de daarmee botsende grondrechten van anderen dun is, is het goed te beseffen dat je leeft in een democratie waar het testen van de grens en het discussiëren erover mogelijk zijn. Filmpjes als die van Lucky TV mogen. Gelukkig.

Lees ook:Mijn recht, jouw recht (de Rechtspraak)
Lees ook:Vervroegde invrijheidsstelling
Lees ook:Rechter verdacht van poging tot doodslag
Lees ook:Lok-iets
Lees ook:Geen woef of waf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.