Rechter verdacht van poging tot doodslag

Ophef over rechter Wicher Wedzinga uit Leeuwarden. De man wordt verdacht van poging tot doodslag op zijn Oekraïense ex-vriendin.
Bij Nova was dinsdagavond een reportage te zien waarin Wedzinga aan het woord kwam.
Hij had zijn ex weliswaar geslagen – wat natuurlijk not done is voor een rechter, Wedzinga heeft ook zijn ontslag aangevraagd per 1 mei – maar van poging tot doodslag is volgens hem absoluut geen sprake.

Uit zijn verhaal kwam het beeld naar voren dat de Oekraïense vooral uit was op (zijn) geld. (Dat had hij kunnen weten, denk ik dan). Wedzinga leerde haar kennen via internet, daarna ging zij enkele keren op zijn kosten op vakantie naar Turkije, waar ze een andere man ontmoette.

Toen ze terugkwam, merkte hij dat het niet meer goed zat. Het stel kreeg steeds vaker ruzie (onder andere om geld), wat ontaardde in een vechtpartij. Zij liep daarbij nogal wat kneuzingen en blauwe plekken op. Nadat ze aangifte deed van poging tot doodslag, zou ze vooral zijn uitgeweest op een schadevergoeding. Ik geloof wel in de woorden van Wicher Wedzinga: ‘Dit is een vrouw met een missie’.

Lees ook:Rechter wilde zaak voorkomen
Lees ook:OM eist voorwaardelijke straf voor Wedzinga
Lees ook:‘Rammende rechter’ niet toerekeningsvatbaar?
Lees ook:Strafzakenwijzer
Lees ook:Straf en misdaad

14 reacties op “Rechter verdacht van poging tot doodslag

 1. Adri

  Hoe dom kan een rechter zijn. Is dit een typisch voorbeeld van een magistraat die geen voeling heeft met het dagelijkse leven? Daar vind je ook voorbeelden van in opgelegde straffen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. G.

  Het blijkt weer eens; hoog opgeleid zijn en zelfs dagelijks vanuit de functie in aanraking komen met delicten sluit niet uit dat je zelf ondanks alles in een situatie terecht kunt komen waarbij je je maatschappelijke carriere in de goot ziet belanden.
  Laat ik voorop stellen; slaan is absoluut ongeoorloofd. Het is duidelijk dat het slachtoffer behoorlijke klappen heeft geïncasseerd. In mijn optiek heeft niemand het recht terug te mogen slaan, niet anders dan dat er sprake is van zelfverdediging. Lijkt mij in dit geval niet zo aannemelijk.

  Er zullen redenen aan ten grondslag liggen waarom iemand over de schreef gaat, maar de feiten die de hr. Wedzinga heeft toegegeven zijn voor mij meer dan genoeg redenen om te kunnen stellen dat hij zijn ambt niet meer kan en mag uitoefenen.

  Als mens stel ik vast dat als de vml. raadsheer onschuldig wordt bevonden hij vooraleerst aan de grond komt te zitten. Weet niet of ik dat wel eerlijk en zuiver vind. Aan de andere kant beredenerend vind ik dat de rechterlijke macht als geen ander zich bewust moet zijn van dergelijke situaties dus ook ver moeten houden van eventuele gevarenzones.

  Maar goed; had het hem ook kunnen overkomen indien hij via de ‘reguliere’ weg had gezocht? Kansberekening zal procentueel stukken lager uitvallen, maar toch zal de mogelijkheid blijven bestaan.

  Moraal van het verhaal; liefde is emotie.. beetje ratio op tijd laten meespelen is soms verhelderend en preventief.

    /   Beantwoorden  / 
 3. F

  Ik ken toevallig deze man uit mijn studieperiode. Ik weet helaas uit ervaring dat hij gefrustreerd en niet te vertrouwen is.
  Dit hele verhaal verbaast me niets. Laat het recht maar lekker zijn beloop hebben voor deze streber!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Sjan

  Ik ben heel benieuwd wat voor straf hij gaat krijgen!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Benjamin

  Hmmmm, in de tweede uitzending van NOVA over dit onderwerp komt de onaangename (zelfs beangstigende) kant van die Wicher Wedzinga naar voren. Het blijkt dat Tetyana niet de eerste is die hij zwaar heeft mishandeld. Met vrouwen schijnt hij op z’n zachtst gezegd niet goed om te kunnen gaan. Hem voor langere tijd opbergen kan dus zeker geen kwaad.

    /   Beantwoorden  / 
 6. G.

  F. Vals; wat mij betreft wordt de uitlating “streber” vaak gebruikt als mensen zich nadrukkelijk in de picture zetten, terwijl diegene die de term gebruikt daar vaak jaloezie aan verbindt. Heb ik een beetje moeite mee, strebers zijn m.i. niet altijd meedogenloze types die letterlijk of figuurlijk over lijken gaan. Maar ok, ieder zijn of haar mening.
  Ook ik heb de tweede uitzending NOVA gevolgd. Al met al een dubbel erhaal. Hoe werkt dat eigenlijk; als poging tot doodslag volgens de rechtbank niet bewezen geacht wordt; kan de rechtbank hem dan nog wel een straf opleggen voor de toch duidelijk zichtbare verwondingen? Dat hier overmatig veel geweld is gebruikt lijkt me duidelijk. Wel heb ik moeite met wat de dame in kwestie soms vertelde c.q. stelde. Verhaal van haar rammelt toch behoorlijk. En, fijntjes in beeld gebracht, het Gucci-kruis, goud, ik zou willen dat ik dat in mijn levensdagen bekostigen kan. Niet dat dat mijn ideaal is, vreemd is het wel. Zeker gezien haar herkomst.

  We zullen zien, ik ben benieuwd. Einde loopbaan W. Wedzinga lijkt mij toch.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Sjan

  Einde loopbaan in ieder geval: hij heeft de eer aan zichzelf gehouden en ontslag genomen. Wat betreft poging tot doodslag: als hij daarvoor niet veroordeeld wordt, kan hij wel gestraft worden voor (poging tot) zware mishandeling.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Sjan

  Overigens heeft Wedzinga zelf toegegeven dat hij de vrouw mishandeld heeft. Hij ontkent echter dat hij haar geprobeerd heeft te wurgen. Verder beticht hij het OM van omgekeerde klassejustitie: volgens hemzelf heeft hij niets te verbergen…

    /   Beantwoorden  / 
 9. G.

  Dat volgens hemzelf niets te verbergen hebben staat een beetje haaks op zijn actie zijn werkgever niet op de hoogte te stellen van de aangifte en het daaropvolgende onderzoek. Maar nu wat vreemds; justitie en rechtbank hebben toch naar ik aanneem zeer regelmatig contact. Vreemd dat de Officier van Justitie in de maanden dat Wedzinga zijn ambt bleef uitvoeren niet aan de bel heeft getrokken. Lijkt me toch ook een ambtelijke plicht dit te melden!

    /   Beantwoorden  / 
 10. Nosferatu

  Ik hoorde vandaag het gerucht dat de man tot advocaat beëdigd zou zijn en dat Plasman zijn patroon zou zijn. Enig idee of dit waar is?

    /   Beantwoorden  / 
 11. G.

  Nosferatu;

  De beste leraren zijn in hun jeugd de grootste etterbakken uit de klas geweest. Het zou helemaal niet onlogisch zijn. Wedzinga weet als geen ander hoe het strafrecht in elkaar zit. Dus waarom niet aan de andere kant gaan werken, dus het zou zeer goed mogelijk kunnen zijn. Plasman als patroon. Poeh, menig advocaat zou zijn vingers er bij aflikken.

  Ik hoop alleen dat hij met al zijn intellect nu weet waar de grenzen liggen.

    /   Beantwoorden  / 
 12. Nosferatu

  Kennelijk niet.

    /   Beantwoorden  / 
 13. G.

  De scheidslijn tussen genialiteit en gekte is flinterdun heb ik me wel eens laten vertellen, kennelijk doorgeslagen naar de gekte-kant.

  Inderdaad, kennelijk niet.

    /   Beantwoorden  / 
 14. G.

  Wedzinga blijkt alle berichtgeving en commentaren aangaande zijn al dan niet vermeende praktijken op de voet te volgen. Zie zijn eigen commentaar op geenstijl.nl Vraag me af of hij dit ook allemaal leest. Zo ja; riekt een beetje naar mediageilheid… Excuus, kan er geen ander woord voor bedenken. Tevens het laatste wat ik er over kwijt wil.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.