Contempt of court bij Schiedammer parkmoord

Volgens rechtspsycholoog P. van Koppen is er bij de zaak van Cees B. sprake van contempt of court ofwel obstructie door het openbaar ministerie. Dat schrijft NRC Handelsblad. Het OM weigert namelijk twee aanklagers als getuige te laten optreden in deze zaak. Cees B. zat vier jaar lang onschuldig vast voor de Schiedammer parkmoord.
Vorig jaar bekende de echte dader, Wik H., de moord. Cees B. werd toen vrijgelaten. Bij justitie staat hij formeel echter nog steeds geregistreerd als moordenaar van Nienke Kleiss.

Het Amsterdamse hof heeft bevolen om de twee aanklagers in deze zaak, officier van justitie Edelhauser en advocaat-generaal Renckens, als getuigen te horen. Maar het OM wil daar niet aan meewerken – volgens juristen omdat het OM bang is zijn falen opnieuw te moeten verantwoorden – waardoor Cees B. nog steeds niet officieel vrijgesproken is.

G. Spong en J. Taekema, de twee advocaten van Cees B., willen een obiter dictum; een woord waarin het hof niet alleen de vrijspraak geeft maar zich ook uitspreekt over het falen van het OM. Volgens hoogleraar strafrecht De Roos is de hoogste straf die het hof het OM kan opleggen om het OM niet ontvankelijk te verklaren.

Lees ook:Holleeder langer vast
Lees ook:Mink K. krijgt nieuwe rechters
Lees ook:Verhoor kroongetuigen in zaak-Holleeder
Lees ook:‘Moordzaak Ina Post moet opnieuw onderzocht’
Lees ook:OM houdt sms-actie

Eén reactie op “Contempt of court bij Schiedammer parkmoord

  1. Adri

    Lijkt me toch te gek voor woordend at het Om hier niet aan meewerkt. Eerst worden er grove fouten gemaakt en dan werkt het OM niet mee om dat te herstellen; althans daar lijkt het sterk op. Ik weet niet hoe het juridisch precies in elkaar zit maar dat het OM een bevel van de rechter negeert kan in mijn ogen niet. Hopelijk laat de rechter dat niet op zich zitten.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.