DNA-perikelen

Eerder werd bekend dat veel criminelen weigeren, DNA af te staan. Maar hoe gaat het afnemen van erfelijk materiaal eigenlijk in zijn werk?
Er zijn twee verschillende DNA-trajecten: voor veroordeelden en voor verdachten.

Bij veroordeelden gaat het om mensen die zijn berecht wegens een misdrijf waarop vier jaar of meer staat. Zo’n hoge straf hoeft echter niet daadwerkelijk opgelegd te zijn.
De persoon krijgt een oproep om DNA-materiaal af te staan, in de meeste gevallen op het politiebureau.
Als de veroordeelde zich niet komt melden, komt hij in het opsporingsregister en kan hij worden aangehouden.

Gewoonlijk wordt bij veroordeelden en verdachten wangslijm afgenomen omdat dit de minst belastende manier is voor de persoon in kwestie. Alleen als iemand zich ernstig verzet, wordt bloed of een haarwortel afgenomen.

Als de veroordeelde geen bezwaar maakt, wordt het wangslijm afgenomen door een opgeleide en gecertificeerde opsporingsambtenaar. Als hij niet instemt, moet er een arts komen.

Bij verdachten gaat het om personen die wel zijn aangehouden maar nog niet veroordeeld. Er moeten ernstige bezwaren tegen hem bestaan en de afname van het DNA-materiaal moet in het belang zijn van het gepleegde misdrijf.

Als de verdachte meteen meewerkt, moet hij een formulier ondertekenen waarin hij verklaart, vrijwillige medewerking te verlenen. Het materiaal kan dan worden afgenomen door een gecertificeerd opsporingsambtenaar. Dat kan een medewerker van de arrestantenzorg zijn maar ook een inrichtingswerker van een penitentiaire inrichting, als het maar een een buitengewone opsporingsambtenaar (BOA) is. Als de verdachte niet akkoord gaat, komt er een bevel van de officier van justitie en wordt het erfelijk materiaal afgenomen door een arts.

Wangslijm afnemen gebeurt door met een kunststof borsteltje drie keer in zowel de linker- als de rechterwang te schrapen.

Lees ook:Blijf van m’n wangslijm!
Lees ook:Reclassering
Lees ook:Richard H. in hoger beroep
Lees ook:Pluk-ze
Lees ook:Aanhouden

2 reacties op “DNA-perikelen

  1. Ank

    Handige site, makkelijk op te zoeken informatie en leuke en grappige stukjes!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Adri Verhoeven

    Ik wil even opmerken dat het DNA-traject bij verdachten ook slecht die misdrijven betreft waarop 4 jaar of meer staat. Ernstige bezwaren betekent dat er meer moet zijn dan een simpele verdenking. Dat de afname in het belang moet zijn van het gepleegde feit betekent dat er een mogelijkheid moet zijn om bewijs voor het feit te leveren door DNA-afname, bijv. bij een inbraak waarbij de verdachte zich verwond heeft en bloed is achtergebleven.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.