De naam ‘Facebookmoord’

Bron: moneyblognewz

Wie het nieuws de laatste tijd gevolgd heeft, moet gehoord hebben van ‘de Facebookmoord’. Een zestienjarig meisje stookt haar vriendje op om haar hartsvriendin, de vijftienjarige Joyce,  iets aan te doen. Joyce zou namelijk over dit meisje geroddeld hebben op Facebook. Het vriendje, 17 jaar, huurde vervolgens een veertienjarige jongen in, het ex-vriendje van Joyce,  die Joyce neerstak. De rechtbank in Arnhem veroordeelde het setje tot 2 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs voor het uitlokken van de moord op Joyce en zowel het openbaar ministerie als de tortelduifjes zijn in hoger beroep gegaan.

In de media krijgen spraakmakende zaken vaak een treffende naam. 

‘Het meisje van Nulde’ verwijst naar het slachtoffertje van wie een deel van het lichaam gevonden werd bij strand Nulde, in augustus 2001. Zij werd zo beschreven, omdat pas maanden na de vondst haar identiteit bekend werd.
‘De Puttense moordzaak’ vond plaats in Putten, voor ‘de Heinekenontvoering’ werd Freddie Heineken ontvoerd, de ‘Salamanderman‘ gebruikte de smoes van een zoekgeraakte salamander om bij bejaarden binnen te komen en de woning te doorzoeken en ‘de Amsterdamse zedenzaak’ spreekt ook voor zich.

De enige link die de Facebookmoord heeft met Facebook, is dat Joyce op deze site geroddeld zou hebben over haar hartsvriendin. De moord is er niet gepleegd, de moord is er niet beraamd, de moord werd er niet genoemd. De moord is gepleegd met een mes en de puntjes werden met sms’jes op de i gezet. ‘Pubermoord’ zou treffender zijn.
Bovendien associeer ik deze naam met ‘melkpoeder wordt gemaakt van melk, babypoeder wordt gemaakt van…’  De ‘balpenmoord’ werd gepleegd met een balpen, de ‘Facebookmoord’…

De leeftijden van de betrokken kinderen vind ik een stuk verbazingwekkender dan de naam van deze zaak. Een zestienjarig meisje en haar zeventienjarige vriendje, dat het veertienjarige ex-vriendje van het vijftienjarige slachtoffer inhuurt om de moord te plegen. Eigenlijk is het zó bizar, dat je er niets anders van kunt maken dan ‘Goh. Die jeugd van tegenwoordig.’

Lees ook:Gemanipuleerde naaktfoto
Lees ook:Ongewenste beelden via de webcam
Lees ook:Conviction
Lees ook:Stilte na de Facebookstorm
Lees ook:Lucia de B. (film 2014)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.