De KLM en de geweigerde vrouw

Bron: Arend Vermazeren

‘Eigen schuld, dikke bult’ is niet alleen een uitdrukking die kinderen tientallen keren per dag horen, het is ook een uitgangspunt in het Nederlandse recht. Al wordt het in de wet iets minder direct gezegd:

Wanneer de schade mede een gevolg is van een omstandigheid die aan de benadeelde kan worden toegerekend, wordt de vergoedingsplicht verminderd (…) [art. 6:101 BW]

 

Als je, simpel gezegd, door een fout van je werkgever je been breekt en daardoor niet kan werken, moet je werkgever schadevergoeding betalen. Maar kun je niet werken omdat jij zelf de revalidatie tegenwerkt, je niet inzet voor herstel, of niet de juiste medicijnen neemt, ik noem maar iets, dan krijg je minder of zelfs geen schadevergoeding. Want ja, eigen schuld…

De KLM zullen we binnenkort ongetwijfeld ook horen over die eigen schuld, al zal  het ‘dikke bult’ in dit geval voor het fatsoen wel weglaten worden. In oktober heeft de luchtvaartmaatschappij geweigerd een vrouw mee terug te nemen naar de Verenigde Staten. De KLM heeft alles geprobeerd om de vrouw toch terug te laten vliegen, maar stelt dat het fysiek onmogelijk was haar mee te nemen. De vrouw woog 193 kilo, was ernstig ziek en wilde na haar vakantie in Hongarije, haar vaderland, terug naar haar woonplaats New York. Een ruime week nadat de KLM haar weigerde overleed ze en haar man eist nu zes miljoen dollar smartengeld, omdat zijn vrouw door deze weigering niet terug kon naar haar behandelend artsen.

De vrouw had een nierziekte en diabetes. Tijdens haar vakantie in Boedapest hield haar lichaam vocht vast, waardoor ze in omvang was toegenomen. Bovendien was ze na alle pogingen om haar toch in een vliegtuig te krijgen te ziek om nog te kunnen vliegen. Maar zij zocht geen ziekenhuis op omdat ze geen vertrouwen had in de medische zorg in Hongarije. Had ze wel medische hulp gezocht, dan had ze misschien nog geleefd.

Een voorwaarde voor aansprakelijkheid is de causaliteit; oorzaak en gevolg. Is zij overleden omdat de KLM haar weigerde en zij niet naar haar behandelend artsen terug kon, of is zij overleden omdat ze weigerde medische hulp te zoeken in Hongarije? En is het ook niet haar eigen schuld dat ze geweigerd werd? Ze zal vast gemerkt hebben dat haar lichaam vocht vasthield vóórdat ze geweigerd werd. Ze had op dat moment ook een -al dan niet tijdelijke- oplossing kunnen zoeken om dat vocht weer kwijt te raken.

Zonder de details te kennen, is het veel ‘als’, ‘dan’ en ‘zou’. Ik ben dan ook érg benieuwd naar het vervolg van deze aanklacht.

Lees ook:Sneeuw op het werk
Lees ook:Lucia de B. (film 2014)
Lees ook:Moeten alle moordenaars gestraft worden?
Lees ook:School kan leerling met tv weigeren!
Lees ook:Amin M. bekent moord op Ilona Németh

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.