Een eenvoudige zin

Bron: Incase

Dat hij het heeft gedaan wil niet zeggen dat hij schuldig is. Deze zin houdt me bezig sinds ik ‘m voorbij zag komen in een tweet. Dat hij het heeft gedaan wil niet zeggen dat hij schuldig is. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik de context van deze zin niet ken. Ik weet niet wie hem wanneer waarom waarover heeft uitgesproken. Meer dan deze zin om over na te denken heb ik niet. Ik vind het een mooie zin, want het is waar. Het klopt. Dat hij het heeft gedaan wil inderdaad niet zeggen dat hij schuldig is. Om het daarmee eens te zijn, moet je de twee lagen in deze zin zien. Ik hou niet alleen van recht, maar ook van taal en het aardige van deze zin is dat er ook niet staat wat er staat. Of juist wel. Letterlijk.

Het Nederlandse strafproces gaat uit van feitelijke handelingen. Stel je staat terecht voor het wegnemen van een rode fiets. Wat er feitelijk gebeurde is dat je de blauwe fiets van je nichtje meenam. Dat je een rode fiets hebt weggenomen, kan niet bewezen worden, want het is niet waar. Vrijspraak.

Sta je terecht voor het wegnemen van een blauwe fiets, heb je deze ook meegenomen en staat vast dat je de feitelijke handeling hebt verricht, dán wordt pas gekeken of die gedraging ergens in de wet strafbaar is gesteld. Het wegnemen van een fiets kán strafbaar zijn, volgens artikel 310 van het Wetboek van Strafrecht. Maar om diefstal te zijn, moet er meer zijn. Je moet namelijk ‘het oogmerk hebben gehad om je de fiets wederrechtelijk toe te eigenen’. Kortom: wilde je die rode fiets alleen lenen van je nichtje en ‘s avonds weer terug brengen, dan is het geen diefstal. Zelfs als zij niet wist dat je die fiets alleen wilde lenen.

Dat hij het heeft gedaan [de fiets heeft weggenomen] wil [dus] niet zeggen dat hij schuldig is [aan diefstal].

Op het eerste gezicht zou je denken ‘als hij het heeft gedaan is het logisch dat hij schuldig is’, maar eigenlijk is het juist logisch dat het niet wil zeggen dat hij het heeft gedaan. Allemaal laagjes, nuances, omstandigheden die meespelen bij een op het oog eenvoudige zin. Ik hou ervan.

Lees ook:Lok-iets
Lees ook:De zet van Jan Vlug
Lees ook:Verdachte
Lees ook:Patrick, Joran, Peter R., Natalee en het AD
Lees ook:Nomadsgetuige gegijzeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.