Ezel

Bron: Klearchos Kapoutsis

Een ezel stoot zich in het algemeen niet tweemaal aan dezelfde steen. Criminelen wel. Omdat je die nu eenmaal niet met het woord ‘ezels’ kunt aanduiden, heeft de Nederlandse taal daar een ander woord voor: recidivisten. Recidive is een strafverzwarende omstandigheid; de dader (recidivist) is al eerder voor een soortgelijk feit veroordeeld en heeft er blijkbaar niets van geleerd. De recidivecijfers zijn hoog: bij gevangenisstraf rond de 75-80%, bij alternatieve straffen (een taakstraf bijvoorbeeld) rond de 45%. Wie veel recidiveert is een veelpleger en kan terecht komen in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Nu zijn dit cijfers ná straffen, dus ná veroordeling. Recidive is blijkbaar ook mogelijk vóór de veroordeling.

Meneer X moest vandaag voor de rechter verschijnen. De strafzaak zou gaan over diverse diefstallen waar X van verdacht werd. X ging op weg, maar kwam nooit aan bij de rechtbank en miste de behandeling van zijn strafzaak. Niet omdat hij verdwaalde. Niet omdat hij onderweg ziek werd. Niet omdat het verkeer tegenzat. Niets van dat alles.

Onderweg naar de rechtbank werd X aangehouden in een gestolen auto. De politie nam hem mee naar het politiebureau. Of de verdenking van de eerdere diefstallen terecht was of niet, heel handig was deze actie niet. Recidivist? Waarschijnlijk. Ezel?

Lees ook:Recidive
Lees ook:Bestaan geheime gevangenissen eindelijk toegegeven
Lees ook:Boeven in de bocht
Lees ook:Terroristen Hofstadgroep veroordeeld
Lees ook:Justitie eist cel tegen moeder voor ontucht met dochters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.