Blijf van m’n wangslijm!

Veel criminelen weigeren DNA-materiaal af te staan. Dat blijkt uit onderzoek van het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger. Maar liefst een kwart van de veroordeelden voor gewelds- en zedenmisdrijven weigert wangslijm af te geven. Justitie heeft tegen hen een opsporingsbevel uitgevaardigd.

Op 1 februari vorig jaar werd de nieuwe DNA-wet ingevoerd. Criminelen die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarop meer dan vier jaar staat, moeten verplicht wangslijm afgeven. Dat geldt ook voor criminelen die voor 1 februari 2005 veroordeeld zijn.
Het afgelopen jaar kregen 13.800 mensen een verzoek, wangslijm af te staan. Ongeveer 3.500 van hen weigerden.

Lees ook:Blijf van m’n wangslijm!
Lees ook:DNA-perikelen
Lees ook:Deal met een crimineel
Lees ook:Burger straft zwaarder dan rechter
Lees ook:Afblijven van die ambulancebroeders!

3 reacties op “Blijf van m’n wangslijm!

 1. Meike

  Kan de straf van deze “weigeraars” verhoogd worden doordat ze hier niet aan meewerken?

    /   Beantwoorden  / 
 2. mr. M.J.M. Kievits

  DNA in strafzaken is een hachelijke zaak. Nimmer is wetenschappelijk en wereldwijd komen vast te staan dat DNA van ieder persoon uniek is, met DNA-materiaal kan door de politie en anderen die er belang bij hebben dat DEZE verdachte wordt gestraft, worden gemanipuleerd, bij de politie is geen deskundigheid aanwezig om DNA-meteriaal van een plaats delict af te nemen en goed te bewaren (besmetting) en in het lab. worden ook onvoorstelbare fouten gemaakt (kans op besmetting). Afschaffen dit opsporingsmiddel, want de kracht ervan kan worden betwijfeld en de zwakte is een onaanvaardbaar risico (dat onschuldigen worden gestraft). Bovendien: echte criminelen worden voor slechts een dagdeel ingevlogen (komen uit een niet te traceren land) om hun misdaad te plegen en verdwijnen weer voorgoed uit Nederland. Hun DNA zit dus niet in een DNA-bank van de Nederlandse politie.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Sjan

  Ik weet niet hoe betrouwbaar DNA is, maar na alle artikelen over de zaak Ernst Louwes ben ik er wel aan het gebruik ervan bij rechtszaken gaan twijfelen, ook omdat blijkt dat het NFI er zeer onzorvuldig mee is omgegaan.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.