Kleuters

Afbeelding: iStockphoto

Vorige week kregen op een schooltje in België twee kleuters ruzie. Of nou, kleuters… Het ging om kindjes van 2,5 en 3 jaar oud. De ouders van het kind dat het gehavendst uit de strijd kwam, zijn daarop naar de politie gegaan. De politie kon niet anders dan proces-verbaal opmaken.

Tenzij je alle relevante feiten van een zaak kent, is het lastig om een oordeel te hebben. Maar van wat ik uit het bericht kan opmaken heeft de school in ieder geval juist gehandeld. Dit is nu eenmaal de manier waarop kinderen van die leeftijd zich gedragen. Ze kunnen nog niet zeggen ‘Hé, joh! Blijf eens van mijn speelgoed af. Dat is van mij en ik wil niet dat jij daar mee speelt!’ Welnee, ze zien een kindje dat speelgoed afpakt en ze verkopen dat kind een mep. Natuurlijk zijn bijten, krabben en slaan ongewenst gedrag en de kinderen zijn er op aangesproken.

Kleuterschool
Volwassenen horen het goede voorbeeld te geven en juist de volwassenen die bij iedereen bekend zijn, hebben een voorbeeldfunctie. Maar als het er in de Tweede Kamer af en toe al aan toegaat als op een kleuterschool (‘Doe eens even normaal, man!’ – ‘Doe zelf normaal!’), waar kun je als kind dan nog terecht voor dat goede voorbeeld?

Rolmodel
Op school willen we kinderen graag leren dat je niet zomaar iets moet roepen over dingen waar je de details niet van kent. Eerst de feiten op een rij hebben, dan je mening formuleren, die kunnen onderbouwen en dán kun je wat zeggen. Maar sommige Nederlandse politici roeptoeteren ook maar wat, als ze een bel hebben horen luiden maar geen idee hebben of er überhaupt een klepel bij hoort. Zonder last te hebben van hun gebrek aan juridische kennis doen ze uitspraken over lopende rechtszaken en spreken rustig over de verdachte als ‘de dader’.

Clown
De tranen in mijn ogen kwamen pas echt bij het lezen van Kamerstukken II 2012-13 33 402 nr. 6.

De leden van de PVV begrijpen niet sinds wanneer separatisten (hypotheek- of pandhouders) de verhaalsobjecten rechtstreeks, dus zonder beslaglegging, tot kunnen zich nemen. Graag een nader toelichting van de regering en dit meer specifiek in het licht van artikel 3:235 BW.

Is het hele idéé van pand en hypotheek niet het kunnen overgaan tot executie zonder beslaglegging? Mensen!

What’s next? Een clown en een vuurvreter op de eerste vergadering in 2014?

Lees ook:School kan leerling met tv weigeren!
Lees ook:Vrouwen die pedofiel zijn bestaan wel/niet*
Lees ook:Mijn recht, jouw recht (de Rechtspraak)
Lees ook:Boeten voor plastische chirurgie
Lees ook:Verdachte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.