Noodweer

Noodweer is het plegen van een strafbaar feit om jezelf of een ander te beschermen tegen een onmiddellijke bedreiging. De verdediging mag niet verder gaan dan noodzakelijk is. Wanneer noodweer is vastgesteld, is er geen sprake van een strafbaar feit.

Noodweer gaat alleen op als iemand in een dreigende situatie direct handelt, niet bijvoorbeeld pas na vijf minuten. Als buitenproportioneel geweld wordt gepleegd, kan iemand veroordeeld worden voor mishandeling.

Lees ook:Noodweer-exces
Lees ook:Ontslag van rechtsvervolging
Lees ook:De omgekeerde wereld
Lees ook:Aanhouden
Lees ook:Verdachte

3 reacties op “Noodweer

 1. Ben

  De laatste zin is niet helemaal waar. Als je buitenproportioneel geweld gebruikt in het allerheetst van de strijd (als je je verdedigt) kan er sprake zijn van noodweerexces. Dat is vaak een rede tot ontslag van alle rechtsgevolgen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. G.

  Ben,

  Je wordt op je wenken bediend door Sjan. Leuk.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ank

  In reactie op Ben: maar dan valt het niet meer onder de schulduitsluitingsgrond van noodweer. Een geslaagd beroep op noodweer moet voldoen aan de vereisten van subsidiariteit (geen andere uitweg) en proportionaliteit. Een beroep op noodweer exces hoeft niet te voldoen aan de vereisten van proportionaliteit, hierbij moet er echter wel aangetoond worden dat er bij de verdediger sprake is van een hevige gemoedsbeweging welke door de aanranding is veroorzaakt.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.