Niet-ontvankelijk

Niet-ontvankelijk betekent niet vatbaar voor berechting. De rechter beslist over niet-ontvankelijkheid, bijvoorbeeld als een zaak te lang geduurd heeft of omdat de termijn waarbinnen beroep binnen had moeten zijn, is overschreven.
In het strafrecht kan het openbaar ministerie niet-ontvankelijk zijn als bijvoorbeeld de opsporing en vervolging niet fatsoenlijk zijn verlopen.

Lees ook:Rechters gaan meer verantwoording afleggen
Lees ook:Afblijven van die ambulancebroeders!
Lees ook:Contempt of court bij Schiedammer parkmoord
Lees ook:Officier van Justitie – Dossier van een moordzaak
Lees ook:OM in hoger beroep in Hofstadzaak

6 reacties op “Niet-ontvankelijk

 1. Ank

  Het gebeurd echter zelden dat een zaak niet-ontvankelijk wordt verklaard indien er in het opsporings en vervolgingstraject fouten zijn gemaakt. Vaak wordt dan bijvoorbeeld een bewijsstuk niet geldig verklaard of wordt er rekening mee gehouden in de strafmaat! Ook kan een zaak niet-ontvankelijk worden verklaard als de dagvaarding niet aan de eisen voldoet. Een officier kan een verdachte dan wel gewoon opnieuw dagvaarden, aangezien hier het ne bis in idem beginsel niet van toepassing is.

    /   Beantwoorden  / 
 2. G.

  Ik kan mij voorstellen dat niet-ontvankelijkheid nog wel eens voorkomt. Bijv. dat een partij als niet-belanghebbende wordt aangemerkt dus geen rechtzaak kan aanspannen of inderdaad overschrijding van termijnen. Zou wel eens weten hoe dat er procentueel uitziet. Misschien ergens te vinden?

    /   Beantwoorden  / 
  1. roy

   mijn zaak is vandaag niet ontvankelijk verklaart..

     /   Beantwoorden  / 
 3. Sjan

  Op de site van het WODC (wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum) zijn heel veel cijfers te vinden, wellicht ook over dit onderwerp: http://www.wodc.nl/Cijfers/

    /   Beantwoorden  / 
 4. M.

  Een schadeclaim wordt door de rechter niet ontvankelijk verklaard maar de verdachte wel veroordeeld. Het voegingsformulier zou voldoende duidelijkheid geven omtrent de schade.
  Hoe kun je dan nog de schadeclaim geind krijgen?

    /   Beantwoorden  / 
 5. M.

  zie vorige bericht, moet natuurlijk ONvoldeonde zijn

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.