Ne bis in idem

Ne bis in idem betekent letterlijk: niet tweemaal voor hetzelfde. Het is een Latijnse term voor het beginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit kan worden veroordeeld. Behandeling in hoger beroep betekent niet dat iemand voor de tweede keer terechtstaat, want die procedure maakt deel uit van dezelfde rechtsgangIk zag ooit een film over dit verschijnsel, Double jeopardy. Een vrouw gaat met haar man varen op zee, als hij op een nacht verdwijnt. Zij wordt opgepakt en veroordeeld voor moord.
Als de vrouw uit de gevangenis komt, ontdekt ze dat haar man nog leeft en samenwoont met haar beste vriendin. Ze is al veroordeeld voor zijn moord en kan hem nu dus ongestraft om het leven brengen…

Lees ook:Double Jeopardy
Lees ook:Moeten alle moordenaars gestraft worden?
Lees ook:Richard H. in hoger beroep
Lees ook:Aanhouden
Lees ook:Amin M. bekent moord op Ilona Németh

Eén reactie op “Ne bis in idem

  1. Ank

    Denk alleen dat het in het Nederlandse strafrecht toch anders werkt. Ne bis in idem geld voor hetzelfde ‘feitencomplex’. als ze dus is veroordeeld voor een moord op zee in een bepaald jaar is dat bepaald niet hetzelfde feitencomplex als een moord een aantal jaren later. Het is natuurlijk vrij hypothetisch maar ik denk dat in zo’n geval de vrouw een schadevergoeding zou krijgen voor haar onterecht gezeten tijd in de gevangenis maar ze wel degelijk opnieuw veroordeeld kan worden (waarbij waarschijnlijk wel rekening gehouden wordt met de situatie en haar reeds gedane tijd in de gevangenis)!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.