Cautie

Waarschijnlijk weet iedereen wel wat dit is, al komt het woord zelf misschien onbekend voor. Een cautie is de (verplichte) mededeling aan een verdachte dat hij het recht heeft om te zwijgen. ‘You have the right to remain silent…’

Lees ook:Verdachte
Lees ook:Just Cause
Lees ook:Hulpofficier van justitie
Lees ook:Wederrechtelijk onrechtmatig
Lees ook:Houd de dief!

5 reacties op “Cautie

 1. Ank

  … en deze bestaat omdat geen enkele verdachte hoeft mee te werken aan zijn eigen proces

    /   Beantwoorden  / 
 2. mr. M.J.M. Kievits

  Dat een verdachte geen medewerking behoeft te verlenen aan zijn eigen veroordeling is een farce: een rechtsbeginsel dat door de Nederlandse wetgever met voeten wordt getreden. Zie bijv. de alcoholwetgeving in de wegenverkeerswetgeving. Verdachten moeten medewerking verlenen aan de blaastest, anders worden zij voor de weigering gestraft. Zie bijv. art. art. 163 en 175 e.v. Wegenverkeerswet 1994

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ank

  Jah maar dan gaat het meer over overtredingen, ik doel hier op misdrijven! Ik bedoel, hoe wil je zonder blaastest ooit een overtreding aantonen? Ben ook vóór de bescherming van de verdachte, maar daar moet je niet tever in gaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. peter

  Dit is nog licht uitgedrukt. Ik was herstellende van een longontsteking en werd anngehouden, je hebt dan minder lucht en bent benauwd, heb op straat geblazen , op het bureau, 3 maal terwijl ze vier maal moeten toestaan , hierna weer 3 maal . Aangegeven dat ik een paar wijntjes ophad en niemand die me vertelde dat er ook een bloedtest gedaan kon worden.
  resultaat 900 euro boete en 9 maanden rijbewijs kwijt terwijl ik een consultancy functie heb!
  Ga hiertegen in beroep , wat kan omdat ik niet op de zitting aanwezig was,had me in de datum vergist.
  Iemand met tips op dit gebied?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.