Betekening

Betekening is de uitreiking van gerechtelijke stukken zoals een dagvaarding (een oproep om voor het gerecht te verschijnen), een oproeping of een vonnis aan een verdachte of getuige.

Lees ook:Dagvaarding
Lees ook:Absolute competentie
Lees ook:Vonnis
Lees ook:Gerecht
Lees ook:Van aanhangig maken tot zittende magistratuur

13 reacties op “Betekening

 1. Adri Verhoeven

  Wat is het verschil tussen eend agvaarding en een oproeping?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sjan

  Da’s een goeie. Er is namelijk geen verschil, voor zover ik heb kunnen nagaan!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Meike

  Kwam vandaag in een artikel het woord cassatie tegen. Het stuk ging over een man die zijn vonnis in Nederland uit wil komen zitten maar in thailand veroordeeld is. Kun jij mij vertellen wat hiermee bedoeld word?

    /   Beantwoorden  / 
 4. Jeroen Bijl

  Een dagvaarding wordt door de deurwaarder uitgereikt (betekend) en een oproeping is niets meer dan een brief (van de rechtbank, of van het parket).

  Om het ingewikkeld te maken: je zou die oproeping door de deurwaarder kunnen laten betekenen, om er zeker van te zijn dat de oproeping iemand bereikt.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Sjan

  Cassatie betekent dat je bij de Hoge Raad (het hoogste rechtscollege in Nederland) in beroep gaat tegen de beslissing van een lagere rechter. Het is echter geen gewoon beroep. De Hoge Raad behandelt niet de feitelijke inhoud van een zaak (zoals rechtbank en gerechtshof doen), maar kijkt of het recht goed is toegepast door de lagere rechters. De procedures voor de Hoge Raad verlopen meestal helemaal schriftelijk. Als je nog meer wil weten, kun je kijken op http://www.rechtspraak.nl/Naar+de+rechter/Het+verloop+van+een+rechtszaak/In+cassatie/

    /   Beantwoorden  / 
 6. Sjan

  Hier nog even een aanvulling op de reactie van Jeroen Bijl. Een oproeping is net als een dagvaarding een officieel stuk, maar hoeft niet betekend (door de deurwaarder uitgereikt) te worden. Een dagvaarding is een officieel stuk (akte) dat door de deurwaarder aan de wederpartij wordt betekend en waarin die parij wordt opgeroepen om op een bepaalde tijd voor de rechter te verschijnen. Zo’n akte wordt ook wel deurwaardersexploot genoemd. Een burgerlijk proces vangt aan middels een schriftelijk stuk, welke kan bestaan uit een dagvaarding of een verzoekschrift.

  Het verschil: een dagvaardiging komt op verschillende rechtsgebieden voor, terwijl een oproeping in het strafrecht gebruikt wordt.

    /   Beantwoorden  / 
 7. Jeroen Bijl

  Dat een oproeping alleen in het strafrecht voorkomt, is niet waar. Ook het burgerlijk procesrecht kent de oproeping (zie bijvoorbeeld art. 74 Rv, 170 Rv over de oproeping van getuigen, of art. 6 Faillissementswet, over de oproeping van een schuldenaar).

    /   Beantwoorden  / 
 8. ronald swieten

  Ik heb een dagvaarding ontvangen per aangetekend schrijven; gewoon via de post.

  Nu lees ik overal dat de betekening moet geschieden via een gerechtsdeurwaarder.
  In ieder geval door iemand met een speciale bevoegdheid.

  Ik kan me niet voorstellen dat die postbode die had.

  Is hier sprake van een vormfout ?

  Kan iemand hier iets zinnigs over zeggen ?

    /   Beantwoorden  / 
 9. Sjan

  Voor zover ik weet is hier geen sprake van een vormfout, een dagvaarding kun je ook per aangetekend schrijven ontvangen!

    /   Beantwoorden  / 
 10. Martijn

  Wat gebeurt er als je een aangetekend verzonden dagvaarding (strafzaak) weigert aan te nemen? Of als je niet reageert op een bericht dat er een aangetekend verzonden brief bij het Postkantoor kan worden opgehaald?

    /   Beantwoorden  / 
 11. april

  Dat heb ik ook gedaan, aangetekende stukken gewoon niet opgehaald. Uiteindelijk komt er dan een deurwaarder aan de deur met een dagvaarding en geeft hem persoonlijk aan je af. Dat had ik dus net, en ik heb hem geweigerd. Toen heeft die deurwaarder de dagvaarding in een envelop gedaan en door de brievenbus gegooid. Nu heb ik hem dus toch. Zal ik hem openmaken of ook gewoon negeren? Wat gebeurt er nou als er een rechtzaak komt en ik ben er niet??

    /   Beantwoorden  / 
 12. Danielle kooijman

  Hoofdregel is dat de deurwaarder de dagvaarding aan de persoon afgeeft. Is deze persoon niet thuis of iets dergelijks, kan de dagvaarding aan een huisgenoot gegeven worden of in een envelop door de bus gedaan worden of per post verstuurd worden.

    /   Beantwoorden  / 
 13. mark

  Wat is het recht van de deurwaarder indien hij.zij de “in een envelop door de bus gedaan worden of per post verstuurd worden.” in de verkeerde bus heeft gedeponeert.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.