Absolute competentie

Bij het uitbrengen van een dagvaarding – een oproep om voor de rechter te verschijnen – spelen gewoonlijk twee vragen een rol. Ten eerste moet worden vastgesteld welk soort rechter de zaak moet behandelen: een gewone rechter of kantonrechter (alleensprekende rechter die zaken als overtredingen uit het strafrecht, arbeidszaken, huurzaken en zaken onder de 5000 euro behandelt). Dit is de vraag van de absolute competentie. Ten tweede moet worden vastgesteld in welk arrondissement iemand voor het gerecht moet verschijnen. Dit is de vraag van de relatieve competentie.

Lees ook:Relatieve competentie
Lees ook:Gerecht
Lees ook:Dagvaarding
Lees ook:Kantonrechter
Lees ook:Betekening

2 reacties op “Absolute competentie

  1. Ank

    Wat is dan het verschil tussen een politierechter en een kantonrechter? Je zegt dat de kantonrechter ook strafzaken doet, deze behandelt volgensmij alleen overtredingen, de politierechter behandelt ‘kleine’ strafzaken (tot max. 1 jaar gevangenisstraf)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Robert

    De politierechter heeft een ‘zwevende’ competentie. Hij doet zaken af die naar het oordeel van het OM eenvoudig zijn. De geĆ«iste straf mag niet groter zijn dan 1 jaar. Alle andere zaken gaan naar de enkelvoudige of meervoudige strafkamers (artike 268 Sv en artikel 386 Sv)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.