Onrechtmatig bewijs?

Hier nog een aardig verhaal, naar aanleiding van het bericht ‘onrechtmatig bewijs’. Het komt uit de praktijk en ik heb het gehoord van een politieagent.
Op een koude winterdag ziet een aantal agenten dat bij een huizenblok op het dak van één van de huizen geen sneeuw ligt. Op de andere daken wel.

Dat is een beetje verdacht. Het zou een aanwijzing kunnen zijn dat er assimilatieverlichting aanwezig is, die gebruikt wordt bij hennepkwekerijen.
Een ploegje agenten belt aan bij het betreffende adres en deelt het vermoeden over de hennepkwekerij mee aan de bewoonster die de deur opendoet. De agenten vragen of ze even een kijkje mogen nemen.

Dat mag. Op zolder wordt inderdaad een hennepkwekerij aangetroffen. De zaak wordt geruimd en de kweker komt naar het bureau om een verklaring af te leggen, waarin hij bekent.

De zaak is rond, zou je zeggen. Totdat contact opgenomen wordt met justitie om de zaak verder af te werken. Tot ieders verbazing zegt justitie dat het ontbreken van sneeuw op het dak wel een aanwijzing is maar dat er meer onderzoek had moeten worden verricht, bijvoorbeeld naar illegale afname van stroom(warmtemeting) of aanzienlijke stijging van legale stroomafname, of er had buurtonderzoek gedaan moeten worden om te informeren wat er allemaal aan de deur kwam daar.

In vaktermen heet dat meer eromheen rechercheren. Nu dit niet gebeurd was, was er onvoldoende aanleiding om een onderzoek in de woning te doen. Dat de bewoonster daar toestemming voor had verleend, deed er niets aan af.

De zaak werd geseponeerd. Let wel, dit is een soort onrechtmatig verkregen bewijs nog voordat de vervolging is gestart, dus voordat er een zitting is geweest..

Lees ook:Onrechtmatig bewijs
Lees ook:Rechters gaan meer verantwoording afleggen
Lees ook:Verder onderzoek in Deventer moordzaak
Lees ook:Sneeuw op het werk
Lees ook:Meer bewijs tegen Holleeder

3 reacties op “Onrechtmatig bewijs?

 1. A. Lucas

  Tja, ik heb ook een mooi verhaal. Tijdens de ziekenhuisopname van mijn moeder heeft iemand een hennepkwekerij in haar huurwoning geplaatst (deze persoon paste op het huis) Eneco en de woningbouwvereniging verhalen nu alle schade op mijn moeder (73 met alleen AOW) want zij is immers verantwoordelijk voor haar woning… De dader is bekend maar daar moet mijn moeder zelf dan maar de schuld op verhalen totaal zo’n € 8000,00 want de grote jongens begrijpen wel dat zij daar hun centen niet gaan krijgen.
  Iemand een goede oplossing?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sjan

  Wat je maar een mooi verhaal noemt… Fijne kennissen heeft je moeder, ze zal voortaan wel drie keer nadenken voor ze iemand op haar huis laat passen! Sterkte ermee…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Ank

  Blijven moeilijke zaken. Wettelijk gezien heb je een vordering van 8000 euro maar iedereen weet dat je van dat geld nooit meer iets terug ziet…. de wereld zit helaas niet eerlijk in elkaar. Misschien een collecte houden voor je moeder dan maar?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.