Gevangenisstraf voor ‘Salamanderman’

Bron: Aah-Yeah

Hij heeft geen relatief kleine pootjes of een staart die minstens een derde van de lichaamslengte beslaat en goed gecamoufleerd was hij ook al niet. Zijn bijnaam dankt hij dan ook niet aan zijn uiterlijk, maar aan de babbeltruc waarmee hij bejaarden geld en waardevolle spullen afhandig maakte. ‘Goedemiddag mevrouw, ik ben mijn salamander kwijt en volgens mij zag ik die uw huis in glippen.’

De Salamanderman reisde per trein door het land en koos spontaan de locaties uit. Meestal ging het om een benedenhuis met een tuin. Omdat oudere mensen vaak wat goedgelovig zijn, waren zij zijn voornaamste doelwit. Nadat de slachtoffers hem binnenlieten om zijn huisdier te zoeken, doorzocht hij de woning. De Salamanderman liep tegen de lamp en hoorde op 27 november zes jaar cel tegen zich eisen.

Verdediging
De raadsman van de Salamanderman stelde dat de rechtbank er rekening mee moest houden dat de diefstallen zonder geweld en zonder het veroorzaken van angst zijn gepleegd. Voor zijn cliënt waren de diefstallen de enige uitweg om op korte termijn aan geld te komen. Bovendien is de Salamanderman licht verminderd toerekeningsvatbaar verklaard.

Oordeel
Alhoewel de rechtbank de conclusie van de deskundige overnam dat de Salamanderman voor zijn handelen licht verminderd toerekeningsvatbaar is, weegt het voor de rechtbank zwaar dat hij kennelijk doelbewust ouderen, een bijzonder kwetsbare groep, als slachtoffer koos. Hij heeft op een doortrapte manier het vertrouwen van deze mensen gewonnen en dit vertrouwen vervolgens beschaamd. Het gevolg is dat gevoelens van achterdocht bij mensen wordt vergroot, waardoor de bereidheid van mensen om hulpvaardig op te treden vermindert.

Uit zijn modus operandi, de babbeltruc over de ontsnapte salamander, kan worden afgeleid dat de Salamanderman ieder respect voor andermans eigendommen mist en alleen aandacht heeft voor zijn eigen financieel gewin.

Beslissing
De strafeis van zes jaar vond de rechtbank te fors; er was bij deze eis onvoldoende rekening gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de Salamanderman. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot veertig maanden gevangenisstraf waarvan tien voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Uitspraak: LJN BY5767

Lees ook:Vier jaar voor doden van vier baby’s
Lees ook:Justitie eist cel tegen moeder voor ontucht met dochters
Lees ook:Achttien jaar voor moskeemoord
Lees ook:Rijschoolhouder krijgt 21 maanden
Lees ook:Belegger moet vijf jaar de cel in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.