Inbrekersrisico

Bron: Eastlake Times

Je mag jezelf verdedigen. Laten daar geen misverstanden over zijn. Het misverstand gaat over het algemeen om hoe ver je mag gaan in die verdediging. De wet geeft de grenzen aan: het moet gaan om noodzakelijke verdediging van je eigen lijf, eerbaarheid of goed, of dat van een ander en deze verdediging moet gericht zijn tegen een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding; de noodweer van art. 41, lid 1 Sr. Dit zijn echter geen duidelijke, stevige grenzen. Het zijn meer dunne lijntjes, die per geval op een andere plek kunnen liggen, want je verdediging moet wel proportioneel zijn. Je moet de minst ingrijpende manier van verdedigen kiezen.

Noodweer(exces)
Inbrekers moeten er rekening mee houden dat zij niet ongeschonden hun ‘werkplek’ verlaten. Huis en inboedel vallen onder ‘goed’, ‘goed’ mag je verdedigen en je mag die inbreker best je huis uit werken. Stel dat zo’n inbreker schrikt dat je thuis bent en zelf al aanstalten maakt om te vertrekken. Hij loopt van je af met z’n rug naar je toe. Dan mag je hem niet van achter neerslaan met een honkbalknuppel, want de aanranding is dan niet meer ogenblikkelijk. Sla je hem op dat moment toch neer, omdat je volledig in paniek bent, dan ga je verder dan dat je mag gaan. Dat kan binnen de noodweerexces (art. 41, lid 2 Sr) vallen, maar een beroep op noodweerexces slaagt zelden.

Aanhouding bij heterdaad
In plaats van zo’n inbreker je huis uit werken, mag je hem ook aanhouden (art. 53, lid 1 Sv). Je mag hem vastbinden of opsluiten, maar je moet hem dan wel onverwijld overdragen aan een opsporingsambtenaar. Zo snel mogelijk. Vastbinden, opsluiten, politie bellen. Geen pauzes maar in één moeite door. Weinig kans dat je in dat geval strafrechtelijk vervolgd wordt voor mishandeling of vrijheidsbeneming.

Anders is het als tussen het moment dat je de inbreker aanhoudt en de politie belt anderhalf uur zit. Als je hem dan ook nog zijn broek laat uittrekken en slaat, ben je van slachtoffer veranderd in verdachte. Terecht!

Alhoewel een inbreker zelfs rekening moet houden met de dood omdat dat valt onder het zogenaamde ‘inbrekersrisico‘, gaat een opsluiting van anderhalf uur inclusief mishandeling te ver. De aanranding was niet meer ogenblikkelijk, de verdediging niet meer noodzakelijk, en anderhalf uur is niet onverwijld. Geen noodweer(exces) gaat je dan nog helpen, zelfs al begon de hele geschiedenis met een inbraak.

Lees ook:Noodweer-exces
Lees ook:Noodweer
Lees ook:Onderzoeksplicht
Lees ook:Gevangenisstraf voor ‘Salamanderman’
Lees ook:Bestaan geheime gevangenissen eindelijk toegegeven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.