Geen proefverlof voor Volkert van der G.

Bron: zalouk webdesign

Vrijwel iedereen in mijn omgeving weet nog precies wat hij of zij deed toen Pim Fortuyn werd vermoord. Ik ook. Het was een maandag. Ik was bij mijn oma en zette net de tv aan om ongegeneerd naar RTL Boulevard te gaan kijken, toen er een extra nieuwsuitzending werd aangekondigd omdat Pim Fortuyn was neergeschoten. Ik was het niet in alles met hem eens, maar Pim Fortuyn zorgde er wel voor dat ik me meer ging interesseren voor politiek; hoe het nou toch allemaal zat hier in Nederland. Ik wist ook dat veel mensen het niet met hem eens waren, maar om hem nou neer te schieten… Ademloos volgde ik die avond en de dagen erna het nieuws. Volkert van der G. werd opgepakt en veroordeeld. Achttien jaar cel. Maar het leven ging door, de verkiezingen ook. Volkert dook af en toe nog eens op in het nieuws, maar dat werd steeds minder. Afgelopen week las ik dat dat Mark Rutte vindt dat Volkert van der G. nooit proefverlof mag krijgen. En dat vind ik raar.

In Nederland is een gevangenisstraf mede gericht op het terugkeren in de maatschappij. Je bent gestraft voor wat je hebt gedaan, zand erover, als je uit de gevangenis komt kun je opnieuw beginnen. Maar terwijl jij in de gevangenis zit, gaat het leven buiten gewoon door en ook al krijg je dat heus wel mee, het is toch alsof je in een andere wereld terecht komt als je na jaren weer buiten de muren staat. Proefverlof is een middel om je alvast aan deze nieuwe wereld te laten wennen en iedere gedetineerde die binnen niet al te lange tijd vrij zal komen, mag dus op proefverlof. Bovendien kent het Nederlandse strafrechtsysteem de figuur ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’. Dit komt erop neer dat als je je netjes gedraagt (dus niet automatisch!), je na het uitzitten van 2/3 van je straf vrijgelaten wordt. Bij deze vrijlating horen voorwaarden, als je je daar niet aan houdt mag je de laatste 1/3 ook nog even uitzitten.

Proefverlof ondenkbaar
Volkert van der G. werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij zat in voorarrest sinds de dag van de moord; dit jaar telt mee voor die achttien jaar. 2/3 Van achttien jaar is 12 jaar, dus in mei 2014 komt hij in aanmerking voor voorwaardelijke invrijheidstelling. Dat is over anderhalf jaar en proefverlof zit er dus redelijkerwijs ook aan te komen. Maar niet als het aan Mark Rutte ligt. Rutte noemde het ‘ondenkbaar’ dat een rechter ooit instemt met een proefverlof voor Volkert van der G. en dat als een minister van Veiligheid & Justitie op proefverlof zou aandringen, dit het einde van diens loopbaan zou betekenen. De dader van zo’n vreselijke daad moet volgens Rutte zijn straf uitzitten. En als de regels in Nederland zo’n verlof wel mogelijk zouden maken, dan moeten de regels worden aangepast.

Ook als Volkert van der G. zijn hele straf moet uitzitten (maar waarom zij hij -als hij aan de vereisten voldoet- géén recht hebben op voorwaardelijke invrijheidstelling?) komt er een dag dat hij vrijkomt. Dan wordt het mei 2020 en ook dán zal hij toch eerst de mogelijkheid moeten hebben om op proefverlof te gaan. Wat gaat Rutte tegen die tijd doen? Of is dat zijn probleem niet (meer)?

Maatschappelijke onrust
In het regeerakkoord staan plannen om gedetineerden bij goed gedrag vervroegd vrij te laten. Gedetineerden hebben niet meer automatisch recht op vervroegd verlof, maar zij moeten dit verdienen. Zij kunnen dan anderhalf jaar voor het einde van hun straf vrijgelaten worden. Maar als vervroegde vrijlating mogelijk zorgt voor maatschappelijke onrust dan moet hier nog eens even goed naar gekeken worden, vindt Teeven. Wat de PVV betreft komt Volkert van der G. niet vrij voor hij zijn hele straf heeft uitgezeten.

Bron: anp

Stel dat dat inderdaad het geval zal zijn bij Volkert van der G. Dan komt hij vrij. Zij het in 2014, zij het in 2020. Hij heeft twaalf tot achttien jaar in de cel gezeten. Hij is nooit op proefverlof geweest, want dat mocht niet. Proefverlof en vervroegde of voorwaardelijke invrijheidstelling zorgden namelijk voor maatschappelijke onrust. Dan komt hij vrij. Zorgt dat dan niet voor maatschappelijke onrust? En als dat wel zo is, gaat de politiek dan roepen dat Volkert van der G. nooit vrij mag komen? En dan? Want het is niet de politiek die beslist over de strafmaat, maar de rechter.

Vandaag de dag is de politiek nogal gefixeerd op slachtoffers en wordt er voorbij gegaan aan de rechten van gedetineerden. Maar of politici het nou leuk vinden of niet, die gedetineerden komen, tenzij ze levenslang gekregen hebben, op een dag weer vrij. En dát kunnen ze, in tegenstelling tot een proefverlof, niet tegenhouden.

Lees ook:Nog steeds geen proefverlof voor Volkert van der G.
Lees ook:Moordenaar wandelvrouwtje moet straf uitzitten
Lees ook:U vraagt, wij geven
Lees ook:Recidive
Lees ook:Hot news: ontsnapping uit gevangenis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.